facebooktwittermail

Experter: Svenskt vin passar på Nobelborden

För tio år sedan var svenskt vin inget att hurra för, men nu har både vinmakarna och odlingarna blivit mycket bättre, påpekar experter som TT talat med.

De är överens om att ett svenskt vitt vin skulle kunna serveras på Nobelmiddagen utan att någon behöver skämmas.

På Nobelmiddagen ligger alltid fokus på svenskproducerad mat. Varför inte servera svenskt vin? undrar Svenska Dryckesakademien. Arkivbild.
På Nobelmiddagen ligger alltid fokus på svenskproducerad mat. Varför inte servera svenskt vin? undrar Svenska Dryckesakademien. Arkivbild. FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT

Den första svenska vinproduktionen hade väldigt mycket hobbykaraktär och kvalitén blev därefter, påpekar vinjournalisten Mikael Mölstad. Men under de senaste fem åren har det hänt mycket. Odlingarna har blivit bättre, men framför allt har det kommit en ny generation kompetenta vinmakare, påpekar han.