facebooktwittermail d

Fick tre tjurar ihjälskjutna: "Inte fått några pengar"

Evald Palmér, lantbrukare utanför Högsby, fick i somras i tre av sina tjurar skjutna av vildsvinsjägare. Han tycker att kraven på vildsvinsjakten borde skärpas. 

– Man borde förbjuda att värmesiktena får sitta på bössorna, säger han. 

Än så länge har han inte fått en krona i ersättning. 

Birgitta Nors och Evald Palmér bakom en Highland Cattle.
Birgitta Nors och Evald Palmér föder upp Highland Cattle på sin gård utanför Högsby. I slutet av juli sköts tre av djuren av jägare som trodde de var vildsvin på åkern. FOTO: CURT-ROBERT LINDQVIST/STADSMAGASINET

Det var i slutet av juli som Evald Palmér blev av med tre av sina Highland Cattle-tjurar. Djuren hade lyckats ta sig ut från hagen till en grannes spannmålsåker, där flera jägare stod redo att jaga vildsvin. 

Av misstag sköt de alla tjurarna till döds. 

Det var markägaren som arrangerat jakten som hörde av sig till Evald Palmér. Men jägarna och Evald Palmér kom inte överens om ersättningen och det slutade med en polisanmälan. 

– Polisen hörde faktiskt av sig här i veckan med frågor, så tydligen har de börjat ta tag i det, säger Evald Palmér. 

Gården säljer allt sitt kött i köttlådor direkt till konsument. De räknade att värdet på tjurarna tillsammans var 100 000 kronor. Men några pengar har de inte fått. 

Det har också blivit en hel del pappersjobb och administration. 

– Jägarnas försäkringsbolag har varit i kontakt med mig och vårt försäkringsbolag säger att det är jätteviktigt att ha mycket dokumentation. Men det är ju svårt. Vi har ju inte vägt slaktkropparna. Jägarna tog ju hand om tjurarna efteråt.

– Och jag kunde ju inte sälja köttet själv eftersom djuren inte var levande besiktigade så jägarna fick  köttet. Så jag har bara kunnat registrera att djuren försvunnit från gården för myndigheterna. 

Misstag kan ske – men tre gånger?

Han förstår att det kan ske misstag vid jakt, men tycker att det är anmärkningsvärt att tre tjurar kunde stryka med under en vildsvinsjakt. 

– Har man skjutit på en gris så finns det inga andra grisar kvar att skjuta. De skingras väldigt snabbt. Vet man inte det ska man inte gå på jakt, säger han. 

I veckan hände det igen att en jägare av misstag sköt ett nötkreatur när jägaren trodde det var ett vildsvin. Evald Palmér tycker att det är oroande att det vid flera tillfällen har skett olyckor de senaste åren: 

– Man blir arg och bekymrad. Jag tror det finns två orsaker bakom detta: Det är värmesiktet och så är det all alkohol som kan finnas med i bilden vid en del jakt. Jag tycker att man borde förbjuda att värmesiktena får sitta på bössorna. Man kan ha dem löst bredvid och inte på vapnet. 

LÄS MER:

Jägare sköt två hästar

Jägare misstog ponnyer för vildsvin

Tog kor för vildsvin – jägare frias

Dräktig ko sköts ihjäl – jägare åtalas

Jägare anhållen – sköt joggare

Jägare sköt grävling – visade sig vara en björn