facebooktwittermail d

”Kriget i Ukraina påverkar svenska lantbruk”

Europas kornbod är under attack. Det får konsekvenser, även för svenskt lantbruk.

Vladimir Putin.
Den ryska presidenten Vladimir Putin beordrar en invasion av Ukraina, i ett tv-sänt tal på torsdagsmorgonen. FOTO: SERGEI ILNITSKY/TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Den ryska invasionen av Ukraina fortsätter. Det som Rysslands president Vladimir Putin startade i och med den olagliga annekteringen av Krim i mars 2014 får nu sin blodiga fortsättning i form av ett fullskaligt krig på europeisk mark.

Scenerna som når oss från Ukraina är lika skrämmande som brutala. Ukrainska städer är under attack. På flera fronter angrips nationen. Och det högsta priset betalas som alltid av de kvinnor, män och barn som råkar befinna sig i vägen för de ledare som tar sig rätten att diktera Europas gränser och öde.

Kriget i Ukraina kan också få följdverkningar långt bortom landets gränser. Den upptrappade ryska aggressionen är en mörk märkeshändelse i Europas moderna historia.

Kriget lär även märkas av lantbrukare i Sverige. Den ryska invasionen påverkar årets – och troligen framtida – aktiviteter i det ukrainska lantbruket, något som i sin tur sätter avtryck på världsmarknaden.

För Ukraina är en viktig jordbruksnation i världen. Över 70 procent av det väldiga landet utgörs av jordbruksmark – det vill säga 41,5 miljoner hektar. Följden är en förkrossande livsmedelsexport.

Ukraina rankas som världens största exportör av solrosolja. Landet är även den sjätte största exportören av korn och majs. Den sjunde största exportören av raps, och det nionde största landet när det kommer till export av soja och vete.

Det såg också ut att bli ett bra år för ukrainskt jordbruk, men det var innan den ryska invasionen. Produktionen av majs förväntades kunna slå ett historiskt rekord för perioden 2021/2022, enligt en rapport publicerad i februari av det amerikanska jordbruksdepartementet.

I år är också prognosen att Ukraina ska stå för en stor del av världens livsmedelsexport. Ukraina förväntas stå för 19 procent av den globala exporten av raps. Motsvarande siffra för korn är 18 procent, för majs 16 procent och för vete 12 procent. Men i och med den ryska invasionen lär det bli svårt att prognosen infrias.

Störningar i den ukrainska livsmedelsproduktionen lär också bli märkbara på världsmarknaden. Vi lever i hög grad i en sammanlänkad värld. Det gör att oron i Ukraina kommer att märkas även här, både i form av berättelserna om mänskligt lidande och i form av betydande oro på livsmedelsmarknaden.