facebooktwittermail d

EU-kommissionen vill utöka vitaminförslag

EU-kommissionen vill att även ekologisk mjölk från andra länder som säljs på den svenska marknaden ska berikas med D-vitamin.

EU vill att även utländska mjölkprodukter som ska säljas i Sverige D-vitaminberikas.
EU vill att även utländska mjölkprodukter som ska säljas i Sverige D-vitaminberikas. FOTO: MOSTPHOTOS

I dag berikas bland annat lätt- och mellanmjölk samt margarin med den nödvändiga vitamin D. Nya nordiska näringsrekommendationer säger att nordbor behöver få i sig mer D-vitamin från maten för att hålla en tillräcklig nivå under vintern skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket har föreslagit att den obligatoriska D-vitaminberikningen utökas till fler sorters mjölkprodukter men också vegetabiliska drycker som havredryck samt matfetter. Livsmedelsverket vill också att halterna höjs.

"Ju fler produkter som berikas desto enklare blir det att få i sig tillräckligt med D-vitamin", säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket i ett uttalande.

Förslaget skickades i våras på remiss i EU, vilket betyder att övriga EU-länder har kunnat lämna synpunkter på förslaget. Nu har EU-kommissionens yttrande kommit.

Svaret innebär en utökning av det svenska förslaget. EU anser att även ekologiska produkter från andra europeiska länder bör omfattas av kraven. Det skulle innebära att alla ekologiska mjölkprodukter från andra EU-länder måste berikas med D-vitamin innan de kan säljas i Sverige.

"Livsmedelsverket kommer nu att analysera kommissionens synpunkter och kommer därefter att ta ställning till hur verket ska gå vidare med föreskriftsändringarna", säger Kristina Ohlsson, chefsjurist på Livsmedelsverket.

När nya föreskrifter kan träda ikraft är oklart. Ändringar i förslaget kräver en ny remissrunda i EU, vilket tar sex månader.