facebooktwittermail

EU-kommissionen vill undvika kalavverkningar visar läckt dokument

Enligt ett läckt utkast till EU:s nya skogsstrategi bör kalavverkningar undvikas och alla gamla skogar skyddas från skogsbruk.

En svensk vimpel vajar över en kalavverkad yta.
Kalavverkning måste undvikas – om det inte är bevisat nödvändigt för miljön eller ekosystemet. Så står det i ett läckt utkast till EU:s nya skogsstrategi. FOTO: ALF LINDERHEIM/TT

Det är Dagens Nyheter som har tagit del av utkastet, som tidningen även har publicerat på sin sajt.

Efter att flera representanter för det svenska skogsbruket i måndags träffade EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius på Holmens marker utanför Uppsala var tongångarna försiktigt optimistiska.

– Det var ett mycket bra besök med breda samtal, sade Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman då till ATL.

Det är vanligt i EU-sammanhang att dokument läcks och det är inte säkert att det som står i utkastet kommer att fästas på pränt i ett färdigt strategidokument. Men om punkterna i det läckta dokumentet skulle bli verklighet kommer svensk skogsnäring enligt DN att tvingas förändra sig i grunden. Detta är innebörden av tre av punkterna:

  • Kalavverkning måste undvikas om det inte är bevisat nödvändigt för miljön eller ekosystemet. Kalavverkningar förstör biodiversitet och släpper ut kol från marken.
  • Mer skog ska skyddas och återställas.
  • EU:s sista gamla skogar, som endast utgör 3 procent av skogen totalt, ska skyddas, och kontinuitetsskogar ska fortsätta vara naturliga. Alla dessa skogar måste därför omedelbart kartläggas.

Efter att ha tagit del av det läckta dokumentet skriver Skogsindustriernas skogspolitiska talesperson Emma Berglund i ett mejl till Dagens Nyheter:

”Kommissionens utkast till skogsstrategi är anmärkningsvärd på många sätt, med en tydlig maktförskjutning från medlemsländerna till EU, en mängd faktafel och mycket bristande förståelse för hur nordiskt skogsbruk och skogsindustri fungerar”.

EU:s nya skogsstrategi

Båda sidor nöjda efter möten med EU-kommissionär

Ledarbloggen: Svensk skog ska inte centralstyras från Bryssel