facebooktwittermail d

EU-kommissionen vill förhandla nötkött med USA

En säkrad del av EU:s import ska hålla Donald Trump på gott humör, hoppas EU-kommissionen.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: ANN LINDÉN

Med garantier för export av nötkött som inte är behandlat med tillväxthormoner ska USA:s frihandelsskeptiska president övertygas om att inte chockhöja tullarna på europeiska exportvaror. Det är tanken bakom det förslag på förhandlingsmandat som EU-kommissionen vill ha av medlemsländerna. Kommissionen försäkrar att det inte handlar om att ompröva EU:s förbud av import av nötkött från djur som fått hormoner i tillväxtfrämjande syfte.

– Vi talar bara om nötkött som inte har använt tillväxthormoner, sa Daniel Rosario, talesperson för jordbrukskommissionär Phil Hogan vid måndagens kommissionspresskonferens i Bryssel.

Daniel Rosario underströk också att det inte heller är fråga om att utöka den tullfria kvoten på 45 000 ton. Det är viktigt för europeiska nötköttsproducenter som är känsliga för konkurrens utifrån.

– Det kommer inte bli några förändringar i kvantitet eller kvalitet, bedyrade Daniel Rosario.

Fler länder vill vara med

Det EU har kvar att erbjuda USA är en öronmärkt del av kvoten som i dag inte är vikt för något specifikt land. Frågan är hur det tas emot av de andra länder som exporterar hormonfritt nötkött till EU. Australiens och Uruguays regeringar har begärt att få delta i förhandlingarna och branschorganisationer i Argentina och Nya Zeeland vill att deras länder också ska vara representerade.

Kvoten skapades när EU:s förbud mot tillväxthormonbehandlat kött fick underkänt av WTO, Världshandelsorganisationen. Det gav USA rätt att applicera strafftullar på varor från EU. Med sänkta tullar på en begränsad mängd nötkött kunde EU undvika det och samtidigt ha kvar förbudet. Sedan överenskommelsen 2009 har USA:s del av kvoten krympt. Det väckte missnöje redan under Barack Obamas regering, men frågan har blivit känsligare och mer akut med Donald Trumps aggressivare förhandlingsmetoder hängande över alla handelsfrågor.

LÄS OCKSÅ: USA:s sojabönsexport till EU har ökat kraftigt

LÄS OCKSÅ: Hormonkött tillbaka på dagordningen

EU:s förbud mot hormonbehandlat kött

EU tillåter inte användning av tillväxthormoner på köttdjur, och inte heller import av kött från behandlade djur. WTO kom 1999 fram till att importförbudet inte är ett godkänt handelshinder, då det saknas tillräckliga vetenskapliga bevis för att hormonbehandlat kött är farligt. Då EU ändå höll kvar vid förbudet förberedde USA strafftullar på bland annat svensk lingonsylt. De planerna lades på is när en överenskommelse om en tullfri kvot på 45 000 ton hormonfritt kött gjordes.