facebooktwittermail d

EU-kommissionär vill stoppa fårtransport

Det är alldeles för varmt för att skeppa 70 000 får till Mellanöstern, säger Vytenis Andriukaitis.

Vytenis Andriukaitis, EU-kommissionär med ansvar för djurvälfärdsfrågor, bland annat, vädjar till Rumänien att stoppa en transport av 70 000 får.
Vytenis Andriukaitis, EU-kommissionär med ansvar för djurvälfärdsfrågor, bland annat, vädjar till Rumänien att stoppa en transport av 70 000 får. FOTO: ETIENNE ANSOTTE

Kommissionären med ansvar för bland annat djurvälfärdsfrågor uppmanar Rumänien att stoppa transporten av 70 000 får till länder kring Persiska viken. Ett fartyg i Svarta havshamnen Midia lastas i skrivande stund, fredag eftermiddag. Med temperaturer kring 46 grader i mottagarländerna går det inte att uppfylla EU-lagstiftningens krav på djurtransporter, skriver Vytenis Andriukaitis i ett brev till Rumäniens jordbruksminister Petre Daea.

Följ skeppet

Den litauiske EU-kommissionären påminner också jordbruksministern om att EU-kommissionen flera gånger uppmärksammat Rumänien på att djur transporteras från landet under mycket dåliga förhållanden. Löften om lagändringar för att säkra bättre djurvälfärd under transporter till sjöss har inte uppfyllts, enligt Vytenis Andriukaitis. Du kan se om fartyget Al Shuwaik lämnat Midia här.

Lyfts på jordbruksrådet

EU har gemensam lagstiftning för djurtransporter, och det är medlemsländerna som har ansvar för att lagarna följs. EU-kommissionen har ingen möjlighet att på eget initiativ stoppa en djurtransport, det kan bara medlemsländernas ansvariga myndigheter göra. Vytenis Andriukaitis kommer att lyfta frågan om riskerna med djurtransporter i hett sommarväder under nästa veckas jordbruksministerråd.