facebooktwittermail

EU: Då träder frihandelsavtal med Kanada i kraft

EU och Kanada beslöt vid G20-toppmötet i Hamburg att frihandelsavtalet Ceta ska träda i kraft provisoriskt den 21 september.

Det tillkännagavs på lördagen i ett gemensamt uttalande av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

"Genom att öppna upp mot varandra och arbeta nära tillsammans med de som delar samma värderingar som vi kan forma och dra nytta av globaliseringen", sade de två.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har sagt att vinsterna för svenska och andra europeiska företag kommer från första dag då det långtgående frihandelsavtalet tillämpas.

Tar bort 98 procent av alla tullar

"Det finns miljarder att tjäna bara i borttagna tullar från första veckan. Vi tar bort 98 procent av alla tullar från dag ett", sade hon vid EU-Kanada-toppmötet den 30 oktober ifjol, då CETA-avtalet undertecknades.

"Kanada gör stora investeringar i infrastruktur där EU:s företag kan lämna anbud", fortsatte hon.

Ceta-avtalet öppnar också tjänstemarknader och underlättar för anställda att flytta mellan EU och Kanada.

Slutlig ratificering

Vidare upphovsrättsskyddar avtalet 143 europeiska namn på typisk mat, som Rocquefort-ost (geografiska indikatorer).

Den provisoriska tillämpningen av den överväldigande delen av avtalet är möjlig efter att EU-ländernas regeringar, Europaparlamentet och Kanadas parlament har godkänt avtalet.

Den slutliga ratificeringen på EU-sidan görs av EU-ländernas omkring 40 nationella och regionala parlament, och kan ta flera år till. Då träder de sista delarna av avtalet i kraft, främst avsnittet om investeringsskydd med en permanent investeringsdomstol.