facebooktwittermail d

Ett steg närmare slopade uppläggsavgifter

Nu har förslaget skickats ut på remiss av regeringen. Här är veckans entreprenadnyheter!

FOTO: MOSTPHOTOS

Slopade uppläggsavgifter allt närmare

Arbetet med att avlägsna avgiften för att få lägga upp virkesupplag vid allmän väg fortsätter. I april skickade riksdagen en uppmaning till regeringen om att verka för att avgifterna för virkesupplag vid allmän väg skulle bort. Nu har Infrastrukturdepartementet skicka ut ett förslag till regeländring på remiss. Vid årsskiftet kan det nya regelverket träda i kraft. ”Genom att slopa avgiften för att söka tillstånd om virkesupplag längs allmän väg kan vi förenkla för skogsnäringen”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Av landets över 230 000 upplag är det bara drygt 1 procent som berörs. Men enligt Skogforsk kan avgiften ändå leda till bland annat sämre transporteffektivitet och mer osäkra flöden till industrierna.

Volvos första vätgasmaskiner här 2025

FOTO: VOLVO

2025 kan den första vätgasdrivna maskinen från Volvo CE finnas på marknaden. Företaget har som mål att vara fossilfritt från 2040. Därför har man nu startat ett testlaboratorium för vätgasdrivna bränsleceller i Eskilstuna. De första kommersiella produkterna kan finnas på marknaden om 3,5 år. Först ut kommer att vara dumprar, tyngre hjullastare och grävmaskiner, enligt Anne Bast, varumärkesansvarig.

Läs mer om projektet här.

Entreprenad Live flyttas fram en månad

FOTO: ENTREPRENAD LIVE

Maskinmässan Entreprenad Live i Göteborg som skulle arrangeras i september flyttas nu fram en månad till 14 till 16 oktober. – Genom att flytta mässan till oktober så underlättar det för oss alla att kunna genomföra en riktigt bra mässa i höst. Allting tyder på att då har samhället har kontroll över smittan och vi kan alla leva normalt igen, säger projektledaren Hans-Erik Kristensson i ett pressmeddelande.

Ny tunggrävare från Komatsu...

FOTO: KOMATSU

Komatsu PC5500-11 har en arbetsvikt på över 500 ton. Den drivs av två sexcylindriga Komatsudieslar som tillsammans ger 1 180 hästkrafter och skopkapaciteten är på närmare 30 kubikmeter. Maximala grävdjupet är 15,3 meter och räckvidden är 20 meter. Bränsletanken rymmer tio kubikmeter och hydrauloljetanken tre kubikmeter.

...och ny 8-tonnare

Komatsu PC88MR-11 har en arbetsvikt på drygt 8,5 ton beroende på utrustning. Steg V-motorn på 68 hästkrafter ska enligt tillverkaren vara cirka 6 procent mer bränsleeffektiv än föregångaren PC88MR-10. Grävaren ska också ha snabbare bom- och svängrörelser samt fått en rad förbättringar som ska underlätta underhållet.

Lastbilssiffror skruvas upp

FOTO: MOSTPHOTOS

Försäljningen av tunga lastbilar ökar mer än förväntat i år. Den tidigare siffran från Motorbranschens riksförbunds prognoskommitté för tunga fordon låg på 5 100 lastbilar. Nu tror de på 5 500. Antalet kunde ha varit ännu fler om fabrikerna och påbyggarna haft kapacitet, menar kommitténs ordförande Tomas Engsund i ett pressmeddelande.

Ny hjullastare från Hidromek

FOTO: HIDROMEK

Den turkiska maskintillverkaren Hidromek lanserar nu en ny hjullastare. HMK 635 WL har en arbetsvikt på 26,3 ton och en sexcylindrig steg V-motor på 10,7 liter som ger 282 hästkrafter. Växellådan har fem lägen framåt och 3 bakåt.