facebooktwittermail

Stötande växtnamn byts ut

Svensk kulturväxtdatabas, SKUD, har beslutat att byta ut flera väletablerade växtnamn som i dag kan uppfattas som stötande.

Japansk lykta.
Japansk lykta. FOTO: MATS EGEBERG

Incitamentet kommer från handeln som har flaggat för att växtnamnen judekörs (Physalis alkekengi) och vandrande jude (Tradescantia fluminensis) inte längre klingar väl med samtiden. Därför har SKUD bestämt att namnen ska bytas ut, skriver SLU i ett pressmeddelande.

I stället kommer judekörs att heta japansk lykta, ett namn som redan är vedertaget för växten, medan vandrande jude får namnet skvallerreva, då den är lättförökad och sprids mellan hushåll lika lätt som skvaller anses göra. Även stor judekörs får nytt namn och kommer i stället att heta kinesisk lykta.

LÄS OCKSÅ Unik genbank bevarar växter för framtiden

Syftar på slöjan

Namnet judekörs har traditionellt syftat på växtens frukt som är omgiven av ett orange foder. Uppgifterna går isär men enligt vissa ska namnet syfta på den rödgula slöja som judinnor brukade bära. Enligt andra syftar det på likheten med en orangefärgad kägelformad huvudbonad som judar tvingades bära i vissa länder på medeltiden.

Används sällan stötande

I Sverige har växtnamnet sällan använts i nedsättande syfte, men likväl har personer inom den gröna sektorn tvekat att använda det eftersom det kan uppfattas som negativt.

Samma sak gäller den välkända växten ”vandrande jude”. Namnet syftar på en mytisk gestalt, den vandrande juden, som skulle ha nekat Jesus vila under vägen till Golgata och därmed blev dömd att vandra för evigt intill domedagen.

LÄS MER Ärt och kålrot på bevarandelista

PREMIUM Han kämpar för utdöende ras