facebooktwittermail

Erlandsson: Vi är överens

Vi kan inte se att det råder skilda uppfattningar i Sverige om hur jordbrukspolitiken ska bedrivas. Det skriver landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) och EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) apropå socialdemokraternas utspel om jordbruksstödet.

- Få frågor i Sveriges riksdag har det genom åren funnits en sådan tydlig samsyn kring som EU:s jordbrukspolitik, anser de.

"Extremposition"


Flera socialdemokratiska företrädare uppmanade i en debattartikel på Dagens Nyheters debattsida regeringen att byta spår i jordbrukspolitiken.

I stället för att stå fast vid kravet på slopat jordbruksstöd borde Sverige agera mer pragmatiskt, menade debattörerna.

"När EU nu gör sig redo för ännu en jordbruksreform står Sverige ganska ensamt om att vilja avskaffa jordbruksstödet. Denna extremposition har gjort att vi hamnat utanför förhandlings­bodre", skrev de bland annat.

Ser ingen skillnad


Eskil Erlandsson och Birgitta Ohlsson kan dock inte se att det skulle råda några skilda uppfattningar i Sverige om hur jordbrukspolitiken ska bedrivas.

- Tvärtom har denna kritiska hållning till EU:s jordbrukspolitik alltid varit något som riksdagspartier från höger till vänster slutit upp bakom under många år. Samma linje drevs av den socialdemokratiska regeringen i förhandlingarna om den nuvarande EU-budgeten, skriver de i en replik i Dagens Nyheter. ATL.nu