facebooktwittermail d

Erlandsson får hård kritik efter minkskandal

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) fick på torsdagen hård kritik när han utfrågades av konstitutionsutskottet om sitt agerande efter minkskandalen i höstas.

Efter att Djurrättsalliansen i augusti gått ut med filmer från minkfarmar kallade jordbruksdepartementet till möte med Jordbruksverket.

Efter mötet sa Eskil Erlandsson till flera medier att han gett Jordbruksverket i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för minknäringen.
Att så skett återgavs också i pressmeddelanden från departementet och Jordbruksverket. Stämmer det kan ministern ha gjort sig skyldig till ministerstyre.
Det krävs skriftliga regeringsbeslut för uppdrag till myndigheter och något sådant finns inte i minkärendet.

Gav inget uppdrag


I en utfrågning i riksdagens konstitutionsutskott på torsdagsförmiddagen sa Eskil Erlandsson att han inte gett något uppdrag till Jordbruksverket. Men han kunde inte förneka att han sagt att han gjort det.
- De citaten finns och de måste jag stå för.

Han kunde inte heller riktigt ge svar på varför, om det nu inte gavs något uppdrag, de felaktiga uppgifterna inte rättades till. Landsbygdsministern hänvisade till att han och departementsledningen hade mycket att göra under valrörelsen.

Det ifrågasattes som ursäkt av Hans Ekström (S).
- Är det inte extra viktigt att väljarna får rätt information under en valrörelse?

Konstitutionsutskottets ordförande, Peter Eriksson (MP), hade en annan vinkel på kopplingen till valet.
- Var det för framstå som handlingskraftig i en valrörelse?

Konstitutionsutskottet har i skrivande stund inte tagit ställning i ärendet. Sara Johansson