facebooktwittermail d

Erbjudna EM-biljetter var mutbrott

En chef vid ett företag som levererade utrustning till Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) erbjöd två av dess anställda en tredagarsresa till fotbolls-EM. Fyra personer döms för mutbrott, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Två anställda vid Sveriges lantbruksuniversitet erbjöds biljetter till fotbolls-EM i Frankrike, vilket var en muta. Arkivbild.
Två anställda vid Sveriges lantbruksuniversitet erbjöds biljetter till fotbolls-EM i Frankrike, vilket var en muta. Arkivbild. FOTO: ANDERS WIKLUND/TT

Erbjudandet gällde fotbolls-EM i Frankrike år 2016 och kostnaden för resan låg på 15 000 kronor. Men den utgiften skulle de två SLU-anställda ”bortse” ifrån, enligt ett mejl som de fick och som visats upp i rätten.

Universitetet fick kännedom om resan, utredde saken internt och gjorde en polisanmälan. En annan chef vid företaget i fråga kom också att åtalas, misstänkt för att ha erbjudit en gratisresa till en tysk mässa.

De två universitetsanställda personerna anses ha tackat ja till resan, även om de framhöll att de senare avstod. Företagscheferna har sagt att de bara lydde order.

Med hänsyn till att alla fyra förlorade sina jobb och att det gått lång tid slipper de fyra undan straff. Företaget får dock böta.