Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 7 juni 2018

  Volvo nära peaken tror analytiker

  Lastbilshjulen snurrar på för Volvo. Men snart har försäljningen i Nordamerika nått toppen, tror marknadsanalytikerna.

  FOTO: Pontus Johansson

  Maj månads starka orderingång för lastbilsindustrin på marknaden i Nordamerika, som är viktig för Volvo, raderar inte förväntningarna om att marknaden i det tunga segmentet närmar sig en cyklisk topp.

  Prognoserna för tidpunkten när peaken inträffar kan emellertid skjutas framåt, enligt analytiker.

  ”Ordertrenden borde ge mer stöd åt vår produktionsprognos för 2018 om 325 000 och ett fortsatt momentum skulle indikera en potentiell uppsida till vår nuvarande prognos för 2019 om 300 000”, skriver RBC Capital Markets i en kommentar till statistiken.

  Samtidigt som Wells Fargo konstaterar att orderingången i maj var ”klart högre” än väntat står banken fast vid att orderingången är nära sin topp och att denna nivå är ohållbar.

  Fortsatt höga nivåer

  Orderstyrkan indikerar emellertid att nuvarande produktionsnivåer sannolikt kommer att hålla i sig under första halvåret 2019, menar Wells Fargo som står fast vid sin uppfattning att produktionstoppen nås under 2019. Banken tror samtidigt att konsensusförväntningarna är att produktionen toppar under 2018.

  ”Detta kan skifta investerarnas förväntningar kring peak-nivån för produktionen och resultatpotentialen för lastbilsrelaterade aktier längre in i framtiden”, skriver Wells Fargo som tror att lastbilsrelaterade aktier kan gynnas av detta på kort sikt.

  Maj månads orderingång på tunga lastbilar, Class 8, i Nordamerika uppgick preliminärt till 35 608 fordon, enligt statistik från ACT Research.

  Wells Fargo hade inför rapporten räknat med en orderingång på 27 000-30 000 fordon i maj.

  RBC Capital Markets tror också att majsiffran ligger högre än nivån som är inräknad i ACT:s egen prognos.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen