Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 8 mars 2019

  Veckors jobb att bärga grävare ur mossen

  En 20 ton tung Volvo-grävare behövde bärgas efter att ha sjunkit ner i en mosse. Men det var ingen match för Patrik ”Terribärgarn” Sjöblom.

   I Särna-Idre mitt ute på en mosse, hade grävaren sjunkit ner.
  I Särna-Idre mitt ute på en mosse, hade grävaren sjunkit ner. FOTO: Patrik Sjöblom

  Att bärga maskiner är inte alltid enkelt, framför allt inte om de sjunkit ner i en mosse. Det är ingen nyhet för Patrik Sjöblom från Östervåla i Uppland, som bärgat maskiner från lerhål och träsk i flera år.

  Under namnet ”Terribärgarn” utför han olika till synes omöjliga bärgningsuppdrag. Flera av dem har setts av miljoner på Youtube.

  Tidigare i år fick han i uppdrag att få upp en 20 ton tung Volvo-grävare som varit ute och tagit bort gamla elstolpar när den olyckligtvis fallit ner i mossen och fastnat.

   Det tog två veckor att förbereda en väg ut till grävaren som var stark nog att klara av maskinernas vikt.
  Det tog två veckor att förbereda en väg ut till grävaren som var stark nog att klara av maskinernas vikt. FOTO: Patrik Sjöblom

  Två veckors planering

  Det viktigaste när det gäller bärgning är enligt Patrik Sjöblom att göra ett bra förarbete. I det här fallet pågick förberedelserna för bärgningen i två veckor.

  – När det gäller mossar och andra lösare saker måste man dels ploga och platta till ytan och sedan hälla på vatten. Då kommer kylan in i tjälen och blir hård nog för maskiner att stå på. Vi fixade i drygt två veckor med att skapa en väg ut till den sjunkna grävaren. Man måste vara väldigt försiktig för man vill ju inte drutta i själv, säger Patrik Sjöblom till ATL.

   Det krävdes ett tiotal personer för att få upp grävaren. Allt ifrån dykare till maskinister fanns på plats.
  Det krävdes ett tiotal personer för att få upp grävaren. Allt ifrån dykare till maskinister fanns på plats. FOTO: Patrik Sjöblom

  17 dagar i mossen

  Själva bärgningen startades den 21 januari i Särna-Idre i Jämtland och Patrik Sjöblom fick uppdraget att ta upp grävaren den fjärde januari, så när det väl var dags att få upp maskinen hade den legat i mossen i 17 dagar.

  – Det var väldigt kallt just den dagen och för att få fast vajrarna vid grävaren behövde vi ta hjälp av dykare. Tror det var drygt 25 minus grader ute och maskinen hade omringats av mycket torv som gjorde det svårt att komma åt och sätta fast vajrarna, säger Patrik Sjöblom.

   Grävaren hade sett bättre dagar.
  Grävaren hade sett bättre dagar. FOTO: Patrik Sjöblom

  Snabb bärgning

  När det väl var dags att dra upp grävaren gick det undan, berättar han.

  – Det tog lite över två timmar vilket är snabbt i sådana här sammanhang. Vi fick bogsera den drygt 800 meter till trailern, säger Patrik Sjöblom.

   I slutändan lyckades grävaren bärgas upp ur mossen och fraktas i väg på en trailer.
  I slutändan lyckades grävaren bärgas upp ur mossen och fraktas i väg på en trailer. FOTO: Patrik Sjöblom

  Inget lyckligt slut för grävaren

  Men den som hoppades på ett glatt slut där grävaren lastades på trailern, tvättades och sedan fungerade som ny igen får tyvärr titta vidare. Grävaren togs endast upp så att försäkringsbolaget kunde skrota maskinen.

  – Direkt efter den lastats på trailern fördes den till en tvätthall där man tog bort allt torv som fastnat och sedan valde försäkringsbolaget att skrota den. Försäkringsbolaget ville ju bara åt maskinen och ville inte få med all torv på köpet, skrattar Patrik Sjöblom.

  Har det någonsin varit ett bärgningsuppdrag du tackat nej till då du känt det inte gått?

  – Njae, jag har ju tackat nej för jag inte har tid men aldrig för att något skulle vara för svårt, säger Patrik Sjöblom.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen