Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 30 januari

  ”Växtvärk” påverkade Volvo CE

  Volvo Anläggningsmaskiner, VCE, påverkades till viss del av "växtvärk" under det fjärde kvartalet, vilket tyngde lönsamheten.

   Volvo planerar att dela ut 5 kronor per aktie och även lämna en extra utdelning om fem kronor per aktie.
  Volvo planerar att dela ut 5 kronor per aktie och även lämna en extra utdelning om fem kronor per aktie. FOTO: Mostphotos

  VCE har dock inte sett någon negativ prisutveckling, uppgav VD Martin Lundstedt vid onsdagens rapportkonferens.

  – Vi bekräftar att vi ser en solid prissituation för CE (anläggningsmaskiner), sa han och tillade att VCE till och med har haft en positiv utveckling vad gäller att få igenom högre priser.

  Anläggningsmaskiners rörelsemarginal sjönk till 10,6 procent, jämfört med 10,9 procent fjärde kvartalet i fjol. Analytikerna hade i snitt räknat med en rörelsemarginal på 12,0 procent för VCE i fjärde kvartalet, enligt Infront Data.

  Den höga produktionsaktiviteten inom Anläggningsmaskiner har lett till ett ansträngt läge och medfört högre produktionskostnader, förklarade Martin Lundstedt.

  – Underliggande är utvecklingen väldigt solid, sade Volvochefen.

  Marknader i Asien väntas minska

  Fordonskoncernen Volvo står fast vid samtliga sina prognoser avseende marknaderna för anläggningsmaskiner, VCE, under 2019. Det framgår av rapporten för det fjärde kvartalet, enligt Nyhetsbyrån Direkt. Europa väntas liksom tidigare vara ungefär på samma nivå som under 2018 medan de asiatiska marknaderna fortfarande väntas minska något.

  Lastbilsmarknaden i Europa väntas uppgå till 300 000 fordon i år

  Lastbilstillverkaren Volvo upprepar sina prognoser för lastbilsmarknaderna i Europa och Nordamerika under 2019. Prognosen för Brasilien höjs något.

  ”Med den brasilianska ekonomin tillbaka på tillväxtspåret drivs den ökade efterfrågan på lastbilar av behovet att förnya lastbilsflottorna på vår största marknad i Sydamerika”, skriver VD Martin Lundstedt i rapporten. I Europa väntas lastbilsmarknaden fortfarande uppgå till 300 000 fordon i år och marknaden i Nordamerika spås liksom tidigare uppgå till 310 000 fordon. ”Tillväxten i den nordamerikanska ekonomin, med höga transportvolymer och goda fraktpriser, förväntas stödja lastbilsmarknaden också under 2019. Orderingången i Nordamerika har dämpats, vilket var förväntat eftersom orderboken är nästan fulltecknad för 2019”, skriver Volvo i rapporten.

  Asien drev på

  Lastvagnskoncernen Volvos orderingång på anläggningsmaskiner i division VCE steg med 9 procent till 21 464 maskiner under det fjärde kvartalet. Detta drevs framför allt av Asien, skriver Volvo i rapporten. För Volvo sjönk orderingången med 8 procent och för SDLG steg den med 39 procent. I Kina steg orderingången med 51 procent. I Europa gick orderingången upp med 2 procent.

  Rörelseresultat på över 10 miljoner

  Lastbilskoncernen Volvos rörelseresultat, exklusive omstruktureringskostnader, blev 10 597 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018. Genomsnittet av elva analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, låg på ett justerat rörelseresultat på 10 470 miljoner kronor. Den justerade rörelsemarginalen blev 10,0 procent för kvartalet. Snittestimatet var en marginal på 10,2 procent.

  Försäljningen uppgick till 105 786 miljoner kronor för perioden. Här låg snittestimatet på 102 974 miljoner kronor.

  Utdelning om 5:00 kronor per aktie för 2018 föreslås

  Volvo planerar att dela ut 5 kronor per aktie och även lämna en extra utdelning om 5 kronor per aktie, det vill säga 10 kronor totalt för 2018.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen