Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 19 januari 2015

  Var tredje huggbil brann

  Huggbilar är extremt brandfarliga och i takt med att skärpta miljökrav höjt temperaturen har antalet eldsvådor ökat. Nu börjar försäkringsbolagen dra öronen åt sig.

  Brandfarligt. Försäkringsbolagen börjar dra öronen åt sig efter den de senaste årens ökning av antalet huggbilsbränder.
  Brandfarligt. Försäkringsbolagen börjar dra öronen åt sig efter den de senaste årens ökning av antalet huggbilsbränder.

  Enligt en enkät som Skogforsk nyligen låtit genomföra hade en tredjedel av huggbilarna varit inblandade i allvarliga brandtillbud.

  Det handlar om nio av 28 bilar, av vilka tre totalförstördes, skriver ATL i tisdagens pappersutgåva.

  Har infört restriktioner

  Trygg Hansa har infört restriktioner på nya försäkringar för huggbilar.

  – En kund som bara vill försäkra en huggbil är inte intressant, kunden måste ha ett större engagemang, säger Henrik Åkerdahl, utredare på Trygg Hansa.

  Exakta siffror finns inte, men en kartlägning som ATL har gjort visar att 15 hugg- och flisbilar brunnit de senaste fyra åren – minst.

  Skälet till den ökande brandfrekvensen är höjda miljökrav på lastbilarna, vilka har höjt tepmeraturerna i avgassystemen betydligt.

  När det högexplosiva dammet kombineras med höga temperaturer och kraftig syretillförsel från lastbilsmotorernas fläktar kan en tändande gnista orsaka förödelse.

  Läs mer om bilbränderna och drabbade huggbilsägare i tisdagens pappers-ATL!

  Relaterade artiklar

  Till toppen