Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 25 oktober 2019

  Samsons får Vallsta att växa med reservdelar

  Vallsta

  Vallsta Skogsmaskiner lever inte bara på skogsentreprenad. Att hålla andra i samma bransch, både i Sverige och utomlands, med reservdelar är en allt viktigare verksamhet.

  Länge servade företaget sina maskiner i ”blå hallen”. Det vill säga under bar himmel på den jordbruksfastighet där allt började i mitten av 1970-talet. Men 2009 kunde bolaget köpa före detta Granngårdens fastighet i Vallsta.

  Där startades också ett dotterbolag, Samsons, som fick sitt namn av att brödernas far heter Sam. Bolaget skulle primärt fungera som inköpskanal för Vallsta Skogsmaskiners egna behov. 2010 öppnades butiken och nu är merparten av affärerna med externa kunder. Av de knappt 35 miljoner bolaget kommer att omsätta i år är omkring 6 miljoner interndebiteringar.

  Tänker växa mer

  Kunderna finns i hela landet men också några utanför Sveriges gränser.

  – Vi har ett antal kunder i Finland, Norge, Tyskland, Estland, och Tjeckien. Exporten ligger i dagsläget på en miljon kronor, så det finns möjlighet att öka, säger Daniel Mörk, som är den av bröderna som ansvarar för försäljningsverksamheten.

   Dotterbolaget Samsons startades för att sköta det egna bolagets behov av service och underhåll. Men nu har det kunder i fem länder förutom Sverige och Daniel Mörk som ansvarar för verksamheten tror på en fortsatt minst 15-procentig tillväxt.
  Dotterbolaget Samsons startades för att sköta det egna bolagets behov av service och underhåll. Men nu har det kunder i fem länder förutom Sverige och Daniel Mörk som ansvarar för verksamheten tror på en fortsatt minst 15-procentig tillväxt. FOTO: Mikael Marklund

  Hur mycket mer kan Samsons växa?

  – De senaste 5 åren har vi ökat omsättningen med 15 procent årligen. Jag tror inte det är omöjligt att vi kan räkna med den ökningen fortsatt samt möjligen öka ännu mer, tack vare att vi nu har en turbil som levererar slipade kedjor i södra Norrland samt Mellansverige. Dessutom räknar vi med en ökning på försäljning över internet, säger Daniel Mörk.

  Utarrenderar mackar

  Vallsta har också ett fastighetsbolag som äger två bensinmackar och en matvarubutik. Verksamheterna är utarrenderade till externa aktörer.

  Det finns planer på att eventuellt ytterligare bredda verksamheten.

  Ska ni skaffa timmerbilar för att ta hand om en större del av kedjan?

  – Nej, i så fall har det inget med skogen att göra utan mer med lokalsamhället, säger Tomas Kolmodin.

   Vallsta skogsmaskiner äger även ortens matvaruaffär...
  Vallsta skogsmaskiner äger även ortens matvaruaffär... FOTO: Mikael Marklund
   ... och bensinmack. Verksamheterna där är dock utarrenderade.
  ... och bensinmack. Verksamheterna där är dock utarrenderade. FOTO: Mikael Marklund

  Relaterade artiklar

  Till toppen