Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 5 februari

  Tullverket: Stöldgods omfattas inte av fria rörligheten

  Regeringen pressas nu allt hårdare att göra det olagligt för internationella stöldligor att föra ut stöldgods ur landet. Både i riksdag och på Tullverket höjs röster för att lagstiftning införs.

   Stöldgods för miljardbelopp förs varje år ut ur landet. Tullen kan bara se på eftersom de saknar mandat att ingripa.
  Stöldgods för miljardbelopp förs varje år ut ur landet. Tullen kan bara se på eftersom de saknar mandat att ingripa.

  Enligt Tullverkets egna experter finns det inget hinder att införa en lagstiftning som skulle ge tullarna makt att stoppa och beslagta stöldgods samt gripa personer vid gränsen.

  Enligt dem omfattas inte stöldgods av den fria rörligheten.

  – Avsikten med den fria rörligheten är inte att stöldgods ska föras fritt över gränsen. Jag har haft diskussioner med personalen på Tullverkets juridiska enhet och vi har inte haft skilda åsikter om det här, säger Jonas Karlson, sakkunnig på Tullverkets avdelning för brottsbekämpning. Han har under ett år utrett frågan.

  Åtta motioner har lagts i riksdagen att saken måste utredas, men de har avslagits. I veckan tillkom tre skriftliga frågor om vad finansminister Magdalena Andersson, som ansvarar för Tullverket, tänker göra för att lösa problemen.

  LÄS OCKSÅ: Tullverket svarar: EU förbjuder oss att stoppa stöldgodsLÄS OCKSÅ: Orsaken till att tullen inte stoppar stulna maskiner

  Regeringens hållning har hittills varit att det inte går att lagstifta utan att bryta mot den fria rörligheten för varor.

  Men enligt Jonas Karlsson på Tullverket ger Europafördragets artikel 36 rätt till undantag från den fria rörligheten.

  – Den delen som vi tycker är tillämplig är allmän moral. Barnpornografi är exempelvis förbjudet att utföra och går tillbaka på just allmän moral. Det tillhör inte allmän moral att handla med stöldgods, säger han.

  Rent praktiskt införs en paragraf i brottsbalken som förbjuder utförsel av stöldgods. Den paragrafen kopplas till smuggellagen vilket gör att tulltjänstemännen kan ingripa.

  Varför finns det ett motstånd att arbeta med de här frågorna?

  – Det finns nog inget motstånd. Det är en resursfråga också, säger han.

  Ingen frihetsberövning

  Statsminister Stefan Löfven utlovade hårdare tag mot ligorna och ett åtgärdspaket i höstas. I detta uppdrag ska istället polisen, tullen och kustbevakningen samarbeta i kampen mot brottsligheten.

  – Men vi har redan idag samarbete och återkommande möten med polisen både regionalt och lokalt. Har vi uppgifter om stöldgods så tar vi det naturligtvis till polisen. Jag vet inte hur mycket längre vi kan komma med den delen, säger Jonas Karlsson på Tullverket.

  Stöldgods för mellan en och två miljarder kronor förs ut ur landet varje år enligt försäkringsbolagen.

  Om ni upptäcker misstänkt stöldgods, kan ni då hålla kvar en bil om färjan strax ska gå?

  – Nej, det har vi inte befogenheter till. Då måste vi frihetsberöva dem och det får vi inte, säger Jonas Karlsson.

  Till toppen