Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 13 oktober 2017

  Gröne jätten hotas från två håll

  Marknaden för skogsmaskiner för kortstamsmetoden ritas nu om globalt. Ettan John Deeres försäljning hackar medan Ponsses och Komatsus utvecklas extremt väl.

  I förlängningen kan det leda till ett tronskifte inom ett par år.

   Ponsse har haft en makalös försäljningsutveckling de senaste åren med bibehållen hög vinst. Den 9 oktober gick företaget ut med en omvänd vinstvarning, vilket betyder att vinsten för 2017 beräknas bli högre än vad företaget tidigare kommunicerat.
  Ponsse har haft en makalös försäljningsutveckling de senaste åren med bibehållen hög vinst. Den 9 oktober gick företaget ut med en omvänd vinstvarning, vilket betyder att vinsten för 2017 beräknas bli högre än vad företaget tidigare kommunicerat. FOTO: ponsse

  I Sverige är marknaden för skogsmaskiner tämligen stabil. John Deere brukar vara störst tätt följd av den eviga tvåan Komatsu, båda med cirka 30 procent av marknaden.

  Finska Ponsse kvalar numera in på tredjeplatsen med en marknadsandel runt 20 procent, enligt skotarstatistiken.

  Ponsse växer

  ATL har gått igenom företagens årsredovisningar och då tecknas en annan bild. Uppstickaren Ponsse håller på att bli lika stor som giganterna John Deere och Komatsu på den internationella marknaden för kortstamsmetoden. Utvecklingen har pågått ett tag men blir allt tydligare.

  Globalt är Ponsse lika stor som Komatsu och delar andraplatsen efter John Deere.

  Två jättar och en uppstickare

  Det är stora skillnader mellan dessa tre företag. Komatsu och John Deere är delar av gigantiska internationella konglomerat medan Ponsse är en liten självständig fabrik i Vieremä, ett samhälle med 3 800 invånare i det innersta av Finland.

  Bakgrunden till Ponsses framgång är ett målmedvetet strategiarbete.

  Ponsse har en vinstmarginal på 11 procent 2016.

  Sedan 2010 har företaget investerat drygt en halv miljard kronor i produktutveckling och en miljard i produktionen, främst den nya fabriken som kommer att stå färdig under slutet av 2017.

  Svenskarna gillar Komatsu

  Även Komatsu Forest har haft en mycket stark utveckling sedan 2012, det år då skogsmaskinsförsäljningen i stort sett kollapsade. Komatsus omsättning har vuxit med 80 procent och vinsten med hela 367 procent sedan dess. Maskinerna tillverkas i Umeå och är omtyckta i Sverige.

  Utvecklingen för John Deere Forestry är mer svårtydd. Företaget särredovisas inte i det amerikanska jätteföretaget. Men genom att studera John Deere Forestrys svenska och finska dotterföretag får man en antydan om läget. John Deeres kortstamsmaskiner tillverkas just i finska Joensuu. Och där är tillväxten bara 7 procent sedan 2012.

  Och i det svenska bolaget är vinstmarginalen bara 1 procent samtidigt som både omsättning och vinst är fallande. Vilket kan tyckas vara märkligt eftersom företaget försvarat sin skotarförsäljning i Sverige 2016 och till och med ökat den under första halvåret 2017.

  Ryssland kan avgöra kampen

  Om Ponsses tillväxt fortsätter att ligga på nuvarande nivå uthålligt är man ikapp John Deere om fyra fem år. Men att amerikanerna skulle tillåta sig att bli omkörda av ett gäng skogsfinnar är det få som tror.

  Eftersom både Ponsse och John Deere har sin tillverkning i Finland och den stora tillväxtmarknaden ligger nästgårds i Ryssland är det därför troligt att det är där det stora slaget kommer att stå.

  Ponsse startade 2017 positivt med en 50-procentig försäljningsökning i Ryssland. I dag går en sjättedel av produktionen dit. Och man ökar med en fortsatt stark vinstmarginal.

  Kortstamsmetoden

  I norra Europa kapas trädet upp i skogen av en skördare och transporteras ut av en skotare.

  I resten av världen fälls trädet och kapas upp först vid avlägget eller vid industrin. Denna metod kallas helstamsmetoden.

  Kortstamsmetoden anses vara den metod som vinner marknadsandelar globalt.

  LÄS OCKSÅ: Sävarsågen blir världens modernasteLÄS OCKSÅ: Valutan slår mot enskilda skogsägare

  Relaterade artiklar

  Till toppen