Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 5 februari

  Nu startar rättegången i dieselmålet

  På tisdagen inleddes rättegången mot de två män som åtalats för att ha gripit en person som misstänkts stjäla diesel från ett åkeri.

   På övervakningskameran från åkeriet kan man se tjuven stjäla diesel.
  På övervakningskameran från åkeriet kan man se tjuven stjäla diesel. FOTO: Privat

  Två män står åtalade för olaga frihetsberövande i det uppmärksammade fallet som ATL tidigare skrivit om.

  Det var en natt i februari 2017 som en man observerades då han misstänktes stjäla diesel från ett åkeri på Ekerö. Personal på åkeriet försökte stoppa den misstänkte och ringde polis, men den misstänkta gärningsmannen flydde i en bil som han sedan övergav vid en skogsväg och fortsatte fly till fots.

  Satte upp kameror och väntade

  Då den misstänka gärningsmannen inte hittades ska en av de nu åtalade männen valt att sätta upp kameror vid den övergivna bilen. Ett par timmar senare dök den misstänkta upp vid bilen, varpå de båda nu åtalade männen åkte dit för att konfrontera honom.

  Då den misstänkta dieseltjuven försökte fly ska han ha stoppats av de båda åtalade, som enligt åtalet band fast honom med buntband i väntan på polis.

  Expert: Gått för lång tid

  Det är detta frihetsberövande som männen nu står åtalade för. Försvaret menar att de båda åtalade ska gå fria med hänvisning till lagen om envarsgripande, som innebär att en civilperson får ingripa och hålla fast en misstänkt vid pågående brott.

  Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem är det dock endast tillåtet att hålla fast en misstänkt brottsling om denne är på flyende fot. I det aktuella fallet kan den misstänkta gärningsmannen, enligt Sven-Erik Alhem, inte längre anses befinna sig på flyende fot och tror därför att de båda åtalade kommer att dömas.

  – Vid flyende fot räknas bara misstänkta vara om de är i kontaktbart avstånd, det vill säga om man kan se eller höra dem. I det aktuella fallet räknas det som att den misstänkte redan har flytt och där bryter man mot lagen om man håller fast personen, har Sven-Erik Alhem tidigare sagt till ATL.

  GW på plats

  Rättegången inleddes i Solna tingsrätt klockan 13.00, tisdagen den 5 februari. Rättegången är öppen för allmänheten och kriminologiprofessorn Leif GW Persson har bekräftat att han kommer närvara. Persson har tidigare gett sitt stöd till de båda männen och bland annat erbjudit sig att betala såväl advokat som rättegångskostnader.

  En av de tilltalade männen säger till tidningen Stockholm Direkt att han inte vågar sia om hur rättegången kommer sluta.

  – Moraliskt sett är jag en vinnare, men juridiskt vet jag inte hur det blir, säger han till tidningen.

  Dom i målet meddelas tisdag 12 februari.

  Relaterade artiklar

  Till toppen