Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 21 november 2018

  Svevia överväger att ta in utländska snöröjare

  Statligt ägda Svevia har haft svårt att knyta avtal med åkerier som kräver mer pengar. I Jämtland tittade Svevia på möjligheten att ta in utländsk arbetskraft som kunde sköta vinterväghållningen.

   Svevia stänger inte dörren helt till att rekrytera utländska förare som kan köra deras fordon.
  Svevia stänger inte dörren helt till att rekrytera utländska förare som kan köra deras fordon. FOTO: Mostphotos

  Att hitta åkare till vinterväghållningen är svårt för flera kommuner och bolag. Den största aktören på marknaden, statligt ägda Svevia, menar att de kollar över många alternativ när de inte hittar åkare och ett av de alternativen är utländska förare som kan bemanna deras fordon.

  – Vi såg över alternativet i Krokom i Jämtland där det såg ut att bli en akut kris och brist på förare men vi kom aldrig så långt. Vi lyckades lösa förhandlingarna med åkerier i området och valde då att gå den vägen, säger Anders Lindholm, arbetschef på Svevia.

  Kan bli aktuellt i framtiden

  I slutändan kunde åkerierna och Svevia enas om ett avtal i Krokom men utländska förare är fortfarande ett alternativ till framtiden menar Anders Lindholm.

  – Vi stänger inte det spåret. Det är flera områden som ska bemannas och det kommer nya år då det kan vara svårt med bemanningen. Vi tittade främst på att hitta förare som kan köra våra egna fordon. Då fanns alternativet att hitta utländska förare men även att lyckas anställa svenska. Det är väldigt svårt att hitta åkare för alla så man måste ha dörrarna öppna för olika alternativ, säger Anders Lindholm.

  Hur skulle ni i sådana fall lösa boendesituationen?

  – Så långt kom vi aldrig i planeringen men det går alltid att lösa. De lyckas ju med det på byggsidan, säger Anders Lindholm

  Flera utmaningar med utländska förare

  På Svevia ser man dock flera utmaningar med att ta in utländska förare.

  – Det finns mycket som måste granskas. Dels kan språket bli ett problem men sen måste man även kolla så de är utbildade och att rätta trafikbehörigheter finns, säger Anders Lindholm.

  Vilka länder är det ni kollat med efter förare?

  – Det kan jag inte svara på, säger Anders Lindholm.

  Prova: Premium redan i dag – för bara 1 krona

  Relaterade artiklar

  Till toppen