Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 6 september 2020

  Sverige i biogastoppen i världen

  De gasdrivna fordonen i Sverige rullar till över 95 procent på biogas. En siffra som placerar oss i världstoppen.

   Sveriges bönder producerar en stor del av den biogas som säljs i landet. Ett exempel är Hagelsrums gård som levererar gas till fyra mackar i Småland. Läs mer här.
  Sveriges bönder producerar en stor del av den biogas som säljs i landet. Ett exempel är Hagelsrums gård som levererar gas till fyra mackar i Småland. Läs mer här. FOTO: Fredrik Stork

  Det finns nu omkring 50 000 gasdrivna personbilar i Sverige, dessutom över 2 600 bussar och drygt 1 000 tunga fordon som också går på gas. Allt enligt nya siffror från SCB.

  Fordonsbränslet har funnits på marknaden sedan 1990-talet men bestod från början mest av fossil naturgas. Men sedan 2008 har biogasandelen varit över 50 procent och 2019 var den uppe i 94 procent, enligt SCB. Men första halvåret har andelen vuxit ytterligare och är nu på 95,3 procent.

  Den höga andelen biogas i Sverige gör att vi ligger i världstoppen, enligt branschorganisationen Energigas Sverige. Det finns vissa länder där andelen är 100 procent, som till exempel Danmark och Island, men där är volymerna så låga menar Fredrik Svensson på Energigas Sverige.

  – Så sett även till den totala volymen är vi klart bäst, säger han.

  Fasa ut naturgasen helt till 2023

  Den totala förbrukningen av fordonsgas har sjunkit första halvåret. Något som sannolikt beror på coronautbrottet då många taxibilar fått färre körningar, och inte heller privatpersoner varit ute på vägarna i lika stor utsträckning. Men det är inte orsaken till att biogasens andel vuxit, enligt Fredrik Svensson.

  – Det är ett medvetet arbete med att fasa ut naturgasen som är orsaken. Målet är att den ska vara helt borta 2023. Och det ska vi klara.

  ”Biogasmarknadsutredningen föreslår premier till svensk produktion av biogas, med extra tillägg för just förvätskning. Alla utredningens förslag måste nu bli politisk verkstad, så att biogasen och andra förnybara gaser kan fortsätta bidra till Sveriges miljö- och klimatmål”, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige i ett pressmeddelande.

  Läs mer: Gården där allt går i ett kretsloppGå på bio – av flera orsaker

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen