Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 15 februari

  Rättsexperten: Därför frias de åtalade i dieselhärvan

  På fredagen frikändes de båda männen som stod åtalade för att ha hållit fast en misstänkt dieseltjuv. Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem är domen intressant och de åtalades kontakt med polisen var viktig för domslutet.

   Sven-Erik Alhem tycker att domen var intressant och klok.
  Sven-Erik Alhem tycker att domen var intressant och klok. FOTO: Brottsofferjouren

  De två män som stod åtalade misstänkta för att ha hållit fast en misstänkt brottsling friades på fredagen av Solna tingsrätt. Domen är ovanlig i svensk historia och rättsexperten Sven-Erik Alhem beskriver den som mycket välskriven och intressant.

  – Den kan vara svår för allmänheten att förstå men den är väldigt intressant. Först och främst konstaterar domen att de båda männen inte agerade rätt som höll fast den misstänkta brottslingen. Tingsrätten bedömer klart att den misstänkte inte var på flyende fot när de båda männen fick tag på honom och höll fast honom. Men det som gör att männen frias är deras kontakt med polisen, säger Sven-Erik Alhem.

  Inget uppsåt

  Enligt domen ska de båda männen ha hållit fast den misstänkta brottslingen medan de ringt polisen. Polisen ska då ha meddelat att de var på väg och en timme senare ska de ha anlänt till platsen.

  – Det har varit polisens ansvar att komma dit så snabbt som möjligt. Männen har hela tiden haft en kontakt med polisen och agerat som att de trott det varit rätt. Därigenom bedömer tingsrätten mycket riktigt att de inte haft något uppsåt till brott, säger Sven-Erik Alhem.

  Inte fritt fram för allmänheten

  Men även om Sven-Erik Alhem menar att tingsrätten gjorde rätt i sin bedömning som friade männen så understryker han att det är viktigt att allmänheten vet vad som gäller kring envarsgripande.

  – Det är verkligen inte fritt fram att frihetsberöva misstänkta utan det här fallet var verkligen särpräglat. Männen hade god kontakt med polisen och har fått bekräftelse från dem att de agerat rätt. Om en polis till exempel säger åt dig att du kan köra mot enkelriktat så kan du sedan inte dömas för trafikbrott. Polisens agerande i det här fallet ger en viss straffbefrielse, säger Sven-Erik Alhem.

  Tror du att domen kommer överklagas?

  – Nej. Den här domen är väldigt välskriven och det skulle förvåna mig om den överklagas. Men det är inte mitt beslut att ta, säger Sven-Erik Alhem.

  Vad tycker du om domslutet?

  – Det är en oerhört intressant och klok dom. Det är viktigt att poängtera att envarsgripandet inte var rätt men att komplikationer sedan gjorde att de frikändes, säger Sven-Erik Alhem.

  Relaterade artiklar

  Till toppen