Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 24 december 2019

  Svåra vägval i fossilfri framtid

  Det är hög tid för jord- och skogsbrukets entreprenörer att inleda sin omställningsresa. Men alla kommer sannolikt inte att klara kostnaderna, spår ATL:s Mikael Marklund.

  Hot: Svåra val på väg mot fossilfritt

  Omställningen till mindre miljöbelastande verksamhet kommer inte alla att klara av. Det kostar att ställa om till fossilfritt. Och vad ska man välja? En hybridlösning? HVO? El? Biogas? Vätgas? Att staten inte bestämt sig för vad som gäller gör vägvalet inte lättare.

  Ett mera kortsiktigt hot är den konjunkturavmattning som väntar runt hörnet. Fasta kostnader för maskiner och löner kan bli ett sänke när uppdragen sinar.

  Hopp: Innovationer och nya projekt

  Omställningen till mindre miljöbelastande verksamhet innebär många smarta lösningar som både sparar miljön och pengar åt företagen. Eldrivna maskiner (förhoppningsvis från en förnyelsebar energikälla) ger inte bara lägre bränslekostnader utan också mindre underhåll. Problemet att hitta förare kan också vara ur världen.

  På samma sätt kan konjunkturhotet också leda framåt. När konjunkturen mattas av startas ofta infrastrukturprojekt av olika slag för att hålla hjulen rullande. Och snön fortsätter falla och skogsindustrin behöver råvara – oavsett vart kurvorna pekar.

  Utmaning: Hitta rätt kompetens

  Omställningen till mindre miljöbelastande verksamhet kräver andra kompetenser än vad som finns i hytterna i dag. I morgon är det allt oftare operatörer, inte förare, som sköter inte ett utan flera fordon. Såväl i skogen som på anläggningsprojekt. Men går det hitta operatörer till dem?

  En annan utmaning är lönsamheten, lönsamheten och åter lönsamheten. Den är en nyckel för att klara av att hålla i gång verksamheten såväl i dag som i morgon. En realistisk affärsplan för de närmaste tre åren bör alla entreprenörer, oavsett verksamhet, ha i datorn och huvudet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen