Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 18 juni 2019

  Inget pangläge för Scanias börsintroduktion

  Det rådande finansiella klimatet för att sätta Volkswagens lastbilsdivision Traton, där bland annat Scania ingår, på börsen i sommar är inte ideala. Men de är inte heller dåliga, uppger den tyska fordonskoncernens finanschef för Bloomberg News.

   Första handelsdagen för Traton, där bland annat Scania ingår, tros bli 28 juni.
  Första handelsdagen för Traton, där bland annat Scania ingår, tros bli 28 juni. FOTO: Tommy Holl/TT

  Noteringsplanerna för tysk-svenska Traton avbröts i vintras på grund av att marknadsförhållandena ansågs vara för ogynnsamma. I nuläget är det förvisso ”ingen hemlighet att marknadsmiljön är väldigt svängig”, sade ägarbolaget Volkswagens finanschef Frank Witter enligt Bloomberg och fortsatte:

  – Det är inte idealiskt, men inte heller dåligt.

  Bland annat har främsta konkurrenten AB Volvos aktie stigit 26 procent hittills i år.

  AMF investerar

  Frank Witter bekräftade samtidigt tidigare uppgifter om att Volkswagen kan vara villigt att i ett senare skede släppa upp till 24,9 procent av bolaget till nya ägare via Frankfurt- och Stockholmsbörsen, om marknadens förutsättningar är ”stödjande”.

  Enligt prospektet inför bolagets börsnotering, vars första handelsdag väntas bli den 28 juni, erbjuder Traton marknaden 57,5 miljoner aktier i intervallet 27-33 euro.

  Pensionsjätten AMF går in som ankarinvesterare och har åtagit sig att förvärva aktier för minst 200 miljoner euro.

  ”Vi tror att investeringen i Traton är en bra långsiktig investering för våra sparare, som kommer att bidra positivt till deras pensioner, och att noteringen är bra för Traton såväl som för branschen i stort”, säger Tomas Floden, kapitalförvaltningschef AMF, i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Till toppen