Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 2 mars

  Stora Ensos nya avtal blev droppen

  Stora Ensos nya avtal får skogsentreprenörer att rasa. För Jonas Lindström utanför Falun har det inneburit att han nu gör sig av med sina maskiner.

   ”Jag måste kunna bygga upp rörelsen. Därför räcker det inte med att gå plus minus noll”, menar Jonas Lindström.
  ”Jag måste kunna bygga upp rörelsen. Därför räcker det inte med att gå plus minus noll”, menar Jonas Lindström. FOTO: Ulf Palm

  Stora Enso har tagit fram ett nytt avtal för sina entreprenörer. Ett avtal som fått ett flertal av dem att gå i taket på grund av de nya nivåerna på prestationsdelen. Ett 30-tal har anmält bolaget för brott mot FSC-standardens sociala villkor. Många entreprenörer som ATL varit i kontakt med har reagerat kraftigt på vad de menar är ett helt oansvarigt sätt att sköta relationen med en underleverantör. Men eftersom alla avtal ännu inte är klara vill de inte framträda med namn och bild i tidningen.

  – Det blir repressalier, helt klart, säger en av dem.

  Det finns dock undantag. När Jonas Lindström i början av förra veckan fick klart för sig vad de nya villkoren skulle innebär för honom bestämde han sig för att avveckla rörelsen.

  – Det skulle kanske inte blivit någon förlust, utan break-even. Men det räcker inte. Jag måste kunna bygga upp rörelsen och få en rimlig marginal för framtida investeringar.

   Tillsammans med sin bror har Jonas Lindström en skotare och en skördare.
  Tillsammans med sin bror har Jonas Lindström en skotare och en skördare. FOTO: Ulf Palm

  För att få ut lika mycket som tidigare skulle det krävas en ökad produktion på skördaren på 3 procent och för skotaren 11 procent för honom.

  – Stora har sagt att det kan man få bland annat med större lastreden. Men det har jag haft på mina senaste två maskiner för att alltid kunna köra så nära maxvikten som det går. Hur ska vi effektivisera som redan har tagit den investeringen? Det är helt orimligt.

   Nu ska bägge maskinerna avvecklas.
  Nu ska bägge maskinerna avvecklas. FOTO: Ulf Palm

  Hans företag har en skördare, en JD 1270, och en skotare, en JD 1910.

  – Vi skulle tappa omkring 350 000 kronor per år. Jag vet att vissa fått olika typer av tilläggsavtal. Men när jag förstod att det inte var aktuellt i mitt fall var jag inte intresserad längre. Nu får det räcka. Mitt avtal går till sista augusti men vet jag inte vad som ska hända längre fram kan jag lika gärna sluta nu.

   Vad Jonas Lindström ska göra när han lämnat sina maskiner är inte klart i dagsläget. ”Jag har inga uppslag just nu, det här har sugit rätt mycket kraft senaste tiden.”
  Vad Jonas Lindström ska göra när han lämnat sina maskiner är inte klart i dagsläget. ”Jag har inga uppslag just nu, det här har sugit rätt mycket kraft senaste tiden.” FOTO: Ulf Palm

  Finns det inte andra du kan köra åt?

  – Visst det finns andra bolag här, Mellanskog, Billerud Korsnäs, och Bergkvist/Siljan till exempel. Men jag vet inte hur mycket jobb de har. Och vi är på väg in i en period där produktionen är på väg ner tack vare allt från tjällossning till sommarsemestrar. Så jag har bestämt mig för att göra mig av med maskinerna.

  Det är inget beslut som togs lätt:

  – Jag tycker det är sorgligt. När allt rullar på och det går som det ska är det här världens bästa jobb.

   ”Mitt avtal går till sista augusti men vet jag inte vad som ska hända längre fram kan jag lika gärna sluta nu”, säger Jonas Lindström.
  ”Mitt avtal går till sista augusti men vet jag inte vad som ska hända längre fram kan jag lika gärna sluta nu”, säger Jonas Lindström. FOTO: Ulf Palm

  Vad ska du göra nu?

  – Jag har inga uppslag just nu, det här har sugit rätt mycket kraft senaste tiden.

  Tror du det går sälja maskinerna?

  – Av en slump hade jag funderat på att byta skördaren redan innan och därför varit i kontakt med några när det gäller den. Och skotaren är bara två år så det borde nog gå där också.

  Tror du Stora hittar någon ersättare till dig?

  – Det går säkert. Det finns nog de som kan tänka sig köra på de här villkoren. Som resonerar att det är bara att köra några timmar till i veckan då, men så enkelt är det inte.

  MER OM STORA ENSO:Stora Enso: Inget fog för rädsla för repressalierSkogsentreprenörerna: Skriv inte på den här typen av avtalEntreprenörer FSC-anmäler Stora Enso

   Skördaren finns det redan en möjlig kund till.
  Skördaren finns det redan en möjlig kund till. FOTO: Ulf Palm

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen