Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 19 juli 2019

  Spädbarn träffad av kedja från buskröjare

  En länk från en kedja på ett vägslåtteraggregat lossnade och träffade en sex månader gammal flicka. Flickan överlevde olyckan men nu vill entreprenadfirman varna andra entreprenörer och allmänheten från att gå för nära maskinerna som jobbar.

   Länken från kedjan på vägslåtteraggregatet flög 30-40 meter över en väg och in på tomten på huset mittemot där entreprenadfirman jobbade. Arkivbild.
  Länken från kedjan på vägslåtteraggregatet flög 30-40 meter över en väg och in på tomten på huset mittemot där entreprenadfirman jobbade. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Söndagen den 14 juli var entreprenadfirman Fredriks Maskin ute och röjde buskar och högt gräs längs med en väg i ett villaområde i Ragunda kommun i Jämtland. Entreprenadfirman använde sig av en hjullastare med ett vägslåtteraggregat. En länk från kedjan på maskinen gick av och flög cirka 30 till 40 meter in på verandan hos en familj och träffade en sex månader gammal flicka.

  – Vi vet inte exakt hur den kom loss men det kan vara så att vi kört in i något, det ligger mycket saker längs med vägarna som till exempel sten, bildelar och skrot. Vi kan ha kört in i något sådant vilket gjort att kedjan lossnade, säger Fredrik Edholm, VD på Fredriks Maskin.

  – Min sambo hade gått i väg och satt sig på verandan för att amma min yngsta dotter. Jag hörde ett kling och sen bara ett rejält skrik från henne. Först trodde vi att den träffat henne i huvudet men det visade sig att hon hade haft handen mot huvudet och länken hade som tur var träffat handen i stället, säger flickans pappa Kim Håkansson.

  Flickan fördes till sjukhus omedelbart och det visar sig att hon brutit handen. Dagen efter olyckan fick hon lämna sjukhuset och mår nu förhållandevis bra.

  – Det var djävulskt jobbigt innan vi fick reda på hur det gått för henne. Det var tur i oturen att det bara var en fraktur, säger Fredrik Edholm.

  Allt satt som det skulle

  Polisen var på plats och undersökte klipparen men kunde inte hitta något fel. Alla skydd satt som de skulle och kedjorna var original.

  – Allt var i sin ordning, aggregatet var nytt från 2017 och väl underhållet. Det är ren otur och en slump att en sådan här sak kan hända, säger Fredrik Edholm.

  Varnar andra

  Efter händelsen vill nu Fredriks Maskin varna allmänheten om att gå undan när de ser vägklippare eller buskröjare som jobbar och har delat ett inlägg på sociala medier om händelsen.

  – Det här är farliga maskiner och folk ställer sig ofta ganska nära och tittar på. Vi vill uppmana att man går i väg när sådana här stora maskiner jobbar. I det här fallet har vi gjort allt rätt med vår utrustning men slumpen kan ändå ställa till det så bättre att stå på säkert avstånd och låta maskinen jobba, säger Fredrik Edholm.

  Relaterade artiklar

  Till toppen