Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 27 februari 2019

  Söderberg & Haak bantar organisationen

  Överetableringen på maskinmarknaden tvingar nu Söderberg & Haak att minska antalet återförsäljare.

   Ledningen för Söderberg & Haak räknar med att omorganisationen ska vara helt genomförd innan sommaren.
  Ledningen för Söderberg & Haak räknar med att omorganisationen ska vara helt genomförd innan sommaren. FOTO: Hans Dahlgren

  Efter flera år med vinstresultat gjorde Söderberg & Haak ett minusresultat för 2017 med 17,5 miljoner kronor. Resultatet 2018 var inte bättre men nu ska företaget försöka vända till vinst igen.

  – Vi kommer därför att se över antalet anläggningar, säger företagets styrelseordförande Sven Knutsson.

  Han räknar med att de anställda på mellan fem och åtta anläggningar kommer att köpa loss sina verksamheter och övergå till att jobba som externa återförsäljare åt bolaget.

  – Sedan kommer det att ske neddragningar och omstruktureringar på vissa anläggningar.

  Företaget ska precis inleda MBL-förhandlingar så Sven Knutsson vill inte gå in på hur många anställda som berörs.

  Är det fjolårets torka som ligger bakom att ni nu måste minska organisationen?

  – Nej absolut inte. Även om den kanske fått lantbrukarna att hålla tillbaka lite när det gäller investeringar. Vi har en överetablering på marknaden, och inte ens om det blir perfekt väder den här säsongen kommer man till rätta med det.

  – Vi har jättefina varumärken men dessvärre inte den omsättning som behövs. Och som alla företag så måste vi gå runt, gör man inte det måste man vidta åtgärder. Och det gör vi nu.

  Söderberg & Haak

  Bolaget säljer, utrustar och servar Komatsu entreprenad-maskiner, samt jordbruksredskap från Krone, Amazone och Dal-Bo och jordbrukstraktorer från Deutz-Fahr. Söderberg & Haak ingår i en företagskoncern där Mellby Gård AB är moderbolag. Företaget har ett 40-tal anläggningar och återförsäljare från Ystad i söder till Kiruna i norr.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen