Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 21 november 2018

  Snöröjare: ”Funderar varje år på om jag ska sluta”

  Att snöröja är inte lönsamt och sliter på åkaren, menar Ingemar Andersson på Fjäls Åkeri i Jämtland.

  – Att köra med mer än en åkare är inte lönsamt men det är alldeles för slitigt att köra med bara en gubbe, säger han.

   Ingemar Andersson har funderat varje år på om han ska sluta med vinterväghållningen då lönsamheten är dålig och jobbet slitigt.
  Ingemar Andersson har funderat varje år på om han ska sluta med vinterväghållningen då lönsamheten är dålig och jobbet slitigt. FOTO: Fjäls Åkeri/Mostphotos

  Lönsamheten inom vinterväghållningen har varit dålig länge och det har blivit ett stort problem att hitta snöröjare från åkerier.

  – Det är bra ersättning för en person men så fort man ska ta in en till så blir det inte lönsamt. Det är väldigt slitig körning så man vill gärna vara flera stycken som kör men i nuläget är det inte ekonomiskt hållbart, säger Ingemar Andersson på Fjäls Åkeri i Lit i Jämtland.

  Överväger att sluta varje år

  Ingemar Andersson har varit yrkesförare sedan 1988 men började med vinterväghållning för fem år sedan. Han har flera gånger funderat på att sluta.

  – Varje år funderar man på om man ska fortsätta. Det är för dåligt betalt att vara flera som kör men det är varken humant eller trafiksäkert att köra allt själv. Snöröjning är slitigt och intensivt så det krävs mycket av en ensam förare, säger Ingemar Andersson.

  ”Stor trafikfara”

  I slutändan menar Ingemar Andersson reglerna för åkarna som genomför vinterväghållningen borde vara strängare men då skulle det kosta mer pengar.

  – Om det skulle börja göras kontroller på åkarna så skulle vi alla ryka. Det är en stor trafikfara att bara kunna vara en åkare när man egentligen skulle behöva vara tre, säger Ingemar Andersson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen