Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 8 januari

  Står still i väntan på vintern

  Dålig bärighet tvingar nu skogsentreprenörer att ställa maskiner.

   Bristen på vinter tvingar nu skogsentreprenörer att ställa sina maskiner i väntan på bättre bärighet.
  Bristen på vinter tvingar nu skogsentreprenörer att ställa sina maskiner i väntan på bättre bärighet. FOTO: Mostphoto

  Flera månader med regn och frånvaron av minusgrader börjar ställa till problem för skogsbruket, som ATL tidigare rapporterat om. Nu börjar det bli problem för skogsmaskinerna att köra utan att ställa till med för stora markskador, och lastbilarna kan inte ta sig till avläggen för att hämta det som är avverkat. Ett bolag som drabbats är Hagifab AB i Fjugesta som ägs av bröderna Håkan och Göran Agartsson. De har en skördare och två skotare. Skördaren och en av skotarna står nu still på grund av den dåliga bärigheten i skogen.

  – Killen som kör den jobbar just nu i jordbruket. Men det här är inte hållbart i längden, säger Håkan Agartsson.

  På somrarna gör torkan och den därmed ökade brandrisken att maskinerna får stå still till och från. Och på vintrarna är det ofta för blött.

  – Det gör att det inte går att köra in kostnaderna som stillestånden fört med sig. Det kan vara dags att titta på lättare bandgående maskiner med större bärighet vilket kommer att leda till dyrare avverkningskostnader i framtiden om vi ska klara miljömålen beträffande markskador.

  Det blir uppdragsgivarna och ytterst konsumenterna som får ta den kostnaden, menar han.

  – Vi entreprenörer har inga marginaler att tala om. Om inte köparna av råvaran eller skogsägarna tar den kostnaden kommer de ökade kostnaderna märkas för slutkunderna, de som köper toapapper och plankor.

  På kort sikt är det inte heller någon ljusning i sikte, konstaterar Håkan Agartsson:

  – Alla prognoser säger att det ska vara plusgrader den närmaste tiden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen