Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 2 mars

  ”Skriv inte på den här typen av avtal”

  – Jag har aldrig mött så mycket frustration och ilska hos våra medlemmar som efter det Stora gjort nu. Det säger Skogsentreprenörernas ordförande Kolbjörn Kindströmer.

   Stora Ensos nya ersättningsnivåer rör upp känslorna. – Jag aldrig mött så mycket frustration, ilska och oro från medlemmarna om hur man ska kunna överleva som företagare som nu, säger Skogsentreprenörernas ordförande Kolbjörn Kindströmer.
  Stora Ensos nya ersättningsnivåer rör upp känslorna. – Jag aldrig mött så mycket frustration, ilska och oro från medlemmarna om hur man ska kunna överleva som företagare som nu, säger Skogsentreprenörernas ordförande Kolbjörn Kindströmer. FOTO: Mikael Marklund

  Han rekommenderar sina medlemmar att inte skriva på den här typen av avtal. På grund av att det, enligt honom inte, är klart hur det kan slå i långa loppet.

  – Det går att stoppa in vad som helst i efterhand. Då går det inte att göra en kalkyl på vad resultatet blir i slutändan. Ingen ska skriva under något som inte är beräkningsbart, säger Kolbjörn Kindströmer.

  Samtidigt är det entreprenörer som har gjort det. Även där andra har tyckt att villkoren är för dåliga.

  Är de bättre på att köra eller sämre på att räkna än sina kollegor?

  – Jag vet inte. Men vi rekommenderar alla att läsa igenom avtalet ordentligt. Och gärna ta hjälp av någon som verkligen kan. Det går inte att själv vara duktig på allt, köra maskin, bokföring, ta hand om personal och olika avtalsfrågor till exempel.

  – Sedan är det vissa som inte har så mycket att välja på. Man bor där man bor och antalet uppdragsgivare kan vara begränsat. Och ytterst är det ju faktiskt upp till varje företagare att välja om man skriver på eller inte.

  Tror du fler bolag kan börja använda Storas sätt att räkna?

  – Nej, det tror jag inte. Stora är ju dessutom ett av få bolag som inte nyttjar våra Allmänna bestämmelser. Nya ABSE 20 går ut på att det är två parter som ska vara överens.

  Vissa ATL har varit i kontakt med tycker att Skogsentreprenörerna legat väl lågt i den här frågan, kan du förstå den kritiken?

  – Jag förstår så otroligt väl frustrationen bland våra medlemmar. Vårt absolut viktigaste uppdrag som branschorganisation är att arbeta för att vi entreprenörer kan vara lönsamma och fristående – och det är ett uppdrag våra tjänstemän tar på allvar både i vårt långsiktiga arbete och i akuta lägen, som den här gången.

  – I den här specifika situationen där vi lagt ner mycket tid och kraft för att på vårt sätt försöka göra det bästa för våra medlemmar, tror jag att våra möjligheter att komma framåt i diskussionerna med Stora Enso avsevärt hade försvårats om vi valt att föra diskussionerna via medierna. Men samtidigt har jag aldrig mött så mycket frustration, ilska och oro från medlemmarna om hur man ska kunna överleva som företagare som nu.

  Beroende på Stora Ensos nya avtal?

  – Precis, på andra områden är det rätt lugnt för tillfället.

  Några avhopp på grund av missnöjet?

  – Inte vad jag vet i dag, tvärtom ökar vi totalt sett.

  Vilken linje driver ni i era egna diskussioner med Stora Enso?

  – Vi tycker granskningen av avtalen utifrån ett arbetsmiljöperspektiv är relevant, och vi välkomnar initiativet. Vi har dock valt en annan väg. Mer än så kan jag inte säga nu för att inte störa våra samtal. Förhoppningen är dock att vårt arbete kommer betala sig i bättre avtalsvillkor, säger Kolbjörn Kindströmer.

  MER OM STORA ENSO:Stora Ensos nya avtal får entreprenörerna att rasaStora Enso: Inget fog för rädsla för repressalierEntreprenörer FSC-anmäler Stora Enso

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen