Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 30 september 2019

  Sjunkande kronkurs oroar skogsmaskinsförsäljare

  Kronan tappar mark mot euro och dollar. Något som kan slå mot skogsmaskinsförsäljningen på sikt. Samtidigt gynnas exporten av blågula skördare och skotare.

  – Just nu rullar det på bra. Men vi följer eurokursens utveckling med förskräckelse, säger Ponsses VD Carl-Henrik Hammar.

   Den sjunkande kronkursen oroar skogsmaskinsförsäljarna även om de flesta i nuläget inte ser någon vikande försäljning.
  Den sjunkande kronkursen oroar skogsmaskinsförsäljarna även om de flesta i nuläget inte ser någon vikande försäljning. FOTO: Mostphoto

  I år kommer skogsmaskinförsäljaren Ponsses nyförsäljning ligga på omkring 150 nya maskiner och lika många begagnade. Något som delvis kan bero på att företaget inte tagit ut tappet för den svenska kronan de senaste åren på försäljningspriset.

  – De senaste fyra fem åren har kronan tappat över 15 procent. Dessutom har våra övriga produktionskostnader ökat med en till två procent per år. Det betyder 20 till 25 procents ökning jämfört med fyra fem år sedan. Och våra prishöjningar har inte varit i närheten. De ligger nog på knappt hälften.

  De som skriver på en köporder på en Ponsse i dag får räkna med leverans i oktober nästa år. Och företaget har i nuläget inga problem med att kundunderlaget sviktar.

  – Men fortsätter kronan att tappa kommer det att drabba oss. Inför varje budgetår så vill vi tro att det vänder. Fast ännu har vi inte sett det, säger Carl-Henrik Hammar.

  John Deeres enda krux

  På John Deere har man inte märkt att kronfallet påverkat försäljningen av skogsmaskiner. Kanske för att bolaget, precis som Ponsse, inte tagit ut allt på slutpriset.

  Enligt marknadschef Dieter Reinisch kan årets försäljning landa på samma nivå som i fjol då det blev en ny rekordnotering.

  – Men jag vill inte gå in på några siffror.

  Det finns egentligen bara ett litet moln på himlen för John Deere Forestry:

  – Vårt enda krux är att vi inte kan få ut så många maskiner som vi sålt.

  Exporthjälp

  På Komatsu är det också optimism.

  – För oss har den låga kronkursen varit en draghjälp när det gäller exporten, säger sälj- och marknadschefen Peter Hasselryd.

  Den högkonjunktur som har rått de sista åren har också stöttat försäljningen men företaget tror att den väntade utplaningen kommer att märkas.

  Tufft för Logset

  Någon som redan fått känna på hur kronfallet slagit undan fötterna för försäljningen är Dennis Olsson som är svensk återförsäljare för den finska skogsmaskintillverkaren Logset.

  – Nu är det ingen idé längre att försöka sälja några maskiner längre. Kronfallet har inneburit att de blivit omkring en halv miljon kronor dyrare de senaste åren.

  Den svenska valutans försämring slår också mot de som redan köpt en maskin tillverkad i utlandet i och med att reservdelarna blir dyrare.

  Att sälja skogsmaskiner är inte Dennis Olssons huvudsysselsättning. Inte ens när kronan är mer i balans med utländska valutor.

  – Jag har fyra Logset-skördare som går för fullt.

  Hur ser det ut med reservdelar för dig?

  – Jag har ett lager på motsvarande 700 000 till 800 000 kronor. Men eftersom man inte kan ha allt på hyllan måste jag också köpa in delar.

  Några nya Logsetmaskiner har inte registrerats på den svenska marknaden sedan 2015, enligt Transportstyrelsens statistik.

  Relaterade artiklar

  Till toppen