Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 27 augusti 2017

  Satsning blåser nytt liv i Tåsjödalen

  Tåsjödalen i norra delen av Jämtlands län var en gång en blomstrande jordbruksbygd, men i början av 2010-talet låg omkring 500 hektar mer eller mindre för fäfot. Då startade LRF Jämtland en satsning som på bara fem år fördubblat jordbruket. Det gäller både antal djur och brukad areal.

   Gemensam djurvagn för djurbönderna i Tåsjödalen. Den är finansierad med hjälp av sponsring i form av annonsplatser.
  Bild 1/10 Gemensam djurvagn för djurbönderna i Tåsjödalen. Den är finansierad med hjälp av sponsring i form av annonsplatser. FOTO: Marie Sjölin
   Tommy Strömberg får- och nötköttsproducent och lokalavdelningsordförande i LRF, har utökat fårbesättningen och köpt in nötdjur under projektets gång.
  Bild 2/10 Tommy Strömberg får- och nötköttsproducent och lokalavdelningsordförande i LRF, har utökat fårbesättningen och köpt in nötdjur under projektets gång. FOTO: Marie Sjölin
   Framtidstro och vallskörd i Tåsjödalen 2017
  Bild 3/10 Framtidstro och vallskörd i Tåsjödalen 2017 FOTO: Marie Sjölin
   Rundbalskonst. Och nog växer Tåsjödalen alltid.
  Bild 4/10 Rundbalskonst. Och nog växer Tåsjödalen alltid. FOTO: Malin Håkansson
   Tåsjödalen har växt, från 50 hektar brukad areal till 117. Men det finns mer att göra och därför håller man som bäst på med en ny projektplan
  Bild 5/10 Tåsjödalen har växt, från 50 hektar brukad areal till 117. Men det finns mer att göra och därför håller man som bäst på med en ny projektplan FOTO: Marie Sjölin
   Projektet Tåsjödalen har förändrat tron på framtiden till det bättre för lantbrukarna i området.
  Bild 6/10 Projektet Tåsjödalen har förändrat tron på framtiden till det bättre för lantbrukarna i området. FOTO: Marie Sjölin
   Tobias Asplund har tack vare projektet gå från hobby till heltidssysselsättning. Här syns han med sina tjurar och djurböndernas egen vagn.
  Bild 7/10 Tobias Asplund har tack vare projektet gå från hobby till heltidssysselsättning. Här syns han med sina tjurar och djurböndernas egen vagn. FOTO: Jörgen Asplund
   Marie Sjölin har varit projektledare för Tåsjödalen växer.
  Bild 8/10 Marie Sjölin har varit projektledare för Tåsjödalen växer. FOTO: Malin Håkansson
   Lars-Olof Hansson har byggt ett nytt fårstall för 150 tackor och ökat besättningen från 40 till dryga 100.
  Bild 9/10 Lars-Olof Hansson har byggt ett nytt fårstall för 150 tackor och ökat besättningen från 40 till dryga 100. FOTO: Magnus Jakobsson
   Tåsjödalen börjar blomstra på nytt.
  Bild 10/10 Tåsjödalen börjar blomstra på nytt. FOTO: Tommy Andersson

  Pilotprojektet Tåsjödalen växer initierades av Anders Källström, VD för LRF och Per Åsling, riksdagsledamot från Jämtland. De satt i Ekonords styrelse och hade på varsitt håll sett Tåsjödalens potential som inte utnyttjades. Visionen var att skapa en modell för andra att ta efter. Sammanfallande faktorer ledde till att Marie Sjölin på LRF Jämtland fick i uppdrag att göra, inte bara en utan två, förstudier av vad som var möjligt att genomföra.

  – Tanken var att underlätta för unga lantbrukare som var intresserade och att tänka nytt i hur det kunde genomföras, berättar Marie Sjölin. Utgångspunkten var att någon skulle starta mjölkproduktion, kanske med hjälp av riskkapital.

  Låg för fäfot

  Men även om 500 hektar låg för fäfot så innebar det inte att den var lättillgänglig. Något av det första man gjorde var att kartlägga vad markägarna hade för inställning.

  – Det var inte lätt eftersom det var hela 333 markägare och vi insåg snart att det inte gick att få ihop tillräckligt med sammanhängande mark för en storsatsning på mjölkproduktion. Alla markägare ville helt enkelt inte arrendera ut sin mark, säger Marie Sjölin.

  PREMIUM: Jakt och hundar vid foten av fjället

  Lät sig inte nedslås

  Men man lät sig inte nedslås utan bestämde sig istället för att stötta de som redan var verksamma i dalen med fokus på olika aktiviteter som utbildning, markcheckar och kommunikationsverksamheter.

  Det gav ett snabbt resultat och bönderna i Tåsjödalen är mer än nöjda med utvecklingen som skett under fem år.

  – Det har blivit roligare och positivare att hålla på, berättar Lars-Olof Hansson, fårbonde som byggt ett nytt fårstall för 150 tackor och ökat besättningen från 40 till dryga 100.

  – De ska nog bli ännu fler, säger han. Jag vet inte om jag hade byggt om det inte varit för projektet.

  Ett helt nytt liv

  För Tobias Asplund innebar projekt Tåsjödalen växer ett helt nytt liv. Tidigare bedrev han sitt lantbruk som hobby men har nu gått till egen verksamhet med tjuruppfödning, uthyrning av ett gårdshus och tunnbrödsbakning.

  PREMIUM: De tar hemslakten till gården

  – Jag fördubblade min besättning till 30 tjurar, berättar han och har dessutom fördubblat betesmarken.

  För Tommy Strömberg, får- och nötköttsproducent och lokalavdelningsordförande i LRF är betydelsen stor.

  – Det har förändrat tron på framtiden, berättar han.  Det är ingen tvekan om att jag ska ta över när min far vill sluta.  Jag kommer troligen att bygga för fler djur men hur, var och när vet jag inte än.  Vi har genom projektet ökat vår fårbesättning, marginellt visserligen men ändå. Dessutom har vi köpt in 40 tjurar för att satsa på nötkött också.

  Gått samman

  Lantbrukarna i dalen har dessutom gått samman och genom sponsring kunnat köpa en gemensam djurvagn vilket gör att de kan flytta sina djur på ett enkelt sätt.

  – Det har varit oerhört positivt och inspirerande med samarbeten och aktiviteter, säger Tobias Asplund.

  I januari 2017 summerades projektet och det kunde konstateras att jordbruket växt ordentligt. Från 50 hektar till 117 hektar brukad areal och antalet djur har fördubblats.

  PREMIUM: Fäbodtradition ger bättre betalt för köttet

  Behöver komma åt marken

  Men även om man varit lyckosam så känner sig Marie Sjölin inte nöjd.

  – Det vi ville komma åt, marken, har vi inte riktigt lyckats med. Det blir som ett moment 22. För att fler ska intressera sig för att bruka marken behöver markägarna sälja eller arrendera ut och för att en markägare ska vara beredd att göra det behöver den veta till vem och på vilka premisser.

  Förutsättningarna förändras

  Men trots allt har man inte gett upp utan tänker sig från LRF Jämtlands sida ytterligare en satsning på Tåsjödalen.

  – Vi känner oss inte färdiga och förutsättningarna förändras ständigt. Vi gör ett nytt försök innan vi stänger böckerna. Jag filar just nu på en ny projektplan där vi går tillbaka till markfrågan igen, säger Marie Sjölin.

  – En fortsättning av projektet behövs, tycker Tommy Strömberg. Det går absolut att utveckla Tåsjödalen ännu mer.

  Tåsjödalen växer

  Total mängd mark: Ca 500 hektar

  Aktivt brukad mark i Tåsjö:

  2011: 47 hektar.

  2017: 117 hektar (exklusive 14 hektar beten) 

  Antalet betande djur:

  2011: 40 stycken.

  2017: 150 stycken

  Ytterligare 40 hektar mark har återtagits i bruk i Tåsjös närområde, likaså har 57 betesdjur tillkommit i närområdet.

  Obrukad mark i Jämtland

  Tåsjödalen är en gammal och vacker jordbruksbygd i nordvästligaste Ångermanland i Jämtlands län. Dalgången längs Tåsjön har med årens lopp allt mer tappat sitt aktiva jordbruk. I Jämtland finns fler platser där det tidigare varit aktiv jordbruksbygd men där nu marken inte längre brukas. Exempel på det är trakten kring Ragunda och i Ytterhogdal.

  Relaterade artiklar

  Till toppen