Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 20 september 2018

  Självkörande lastare tar sig igenom glaslabyrint

  Sandvik valde att visa upp sin självkörande lastare på ett kaxigt sätt. I en video visar företaget hur den elva meter långa och 38-ton tunga lastaren tar sig igenom en labyrint gjord av glas.

   Glaslabyrinten är 30 x 58 meter och har sammanlagt 589 glasskivor.
  Glaslabyrinten är 30 x 58 meter och har sammanlagt 589 glasskivor. FOTO: Sandvik

  Enligt maskintillverkaren Sandvik har det funnits personer som har ifrågasatt självkörande maskiner och i en video vill Sandvik visa att de kört sina självkörande lastare i över 20 år.

  Sandviks självkörande lastare har varit i bruk i över 20 år, med över två miljoner drifttimmar under jord, säger Jouni Koppanen, Senior Systems Engineer för Automation vid Sandvik Mining and Rock Technology, i ett pressmeddelande.

  Elva meter lång maskin genom glaslabyrint

  För att visa att deras snack inte bara var tomt skryt valde företaget att låta sin självkörande lastare lasta, transportera och tömma inuti en glaslabyrint. Lastaren tar sig fint igenom den uppbyggda labyrinten och för att visa att filmen är på riktigt låter Sandvik företagets VD, Björn Rosengren, ta över kontrollen av lastaren. Rosengren får dock snabbt se sig bemästrad av maskinen och lyckas inte navigera runt i labyrinten. Det hela slutar med att glasväggar krossas.

  Systemet lär sig

  Det är via lasersensorer som lastaren känner av glasväggarna och gör att den kan ta sig igenom de smala korridorerna. Dessa sensorer används vanligtvis till bergväggar. Dessutom säger Sandvik att deras automatiska system även gör att lastare och truckar lär sig den säkraste och effektivaste vägen första gången de kommer in i en tunnel.

  – En fördel med autonoma system är att vi kan flytta människor från miljön under jord, som kan vara farlig, till säkra kontrollrum ovan jord, vilket förbättrar säkerheten och produktiviteten hos våra kunder, säger Jouni Koppanen.

  Nedan hittar ni en minidokumentär som Sandvik gjort om glaslabyrinttestet.

  LÄS OCKSÅ: Obemannad Valtra slog hastighetsrekordLÄS OCKSÅ: Eldrivna och självkörande maskiner testas

  Fakta om glaslabyrinten

  Plats: Arctech-varvet i Helsingfors, Finland

  Storlek: 30 x 58 meter, 1740 kvadratmeter

  589 glasskivor, var och en på 2,8 meter x 60 centimeter

  Källa: Sandvik

  Fakta om lastaren

  Modellnamn: Sandvik LH514

  Hastighet (lastad): 32,7 km/h

  Lastkapacitet: 14 ton

  Total arbetsvikt: 38 100 kg

  Sensorer: Laserskannrar, hastighets-, distansmätare,

  gyroskop och vinkelsensorer.

  Dimensioner (L-B-H): 11 x 3 x 3 m

  Källa: Sandvik

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen