Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 3 januari

  Blötvädret ställer till det i skogen

  Flera månader med regn och frånvaron av minusgrader börjar ställa till problem för skogsbruket.

  – Vädret har gjort att vi tvingats bromsa in, säger Gunnar Björkholm, produktionschef på Mellanskog.

   Avläggen växer i Mellansverige. Det blöta vädret gör att timmerbilarna har problem.
  Avläggen växer i Mellansverige. Det blöta vädret gör att timmerbilarna har problem. FOTO: Mikael Marklund

  Regnet som kommit de senaste månaderna i Mellansverige, i kombination med frånvaron av minusgrader, har ställt till det för skogsbruket. Nu börjar det bli problem för skogsmaskinerna att köra utan att ställa till med för stora markskador, och lastbilarna kan inte ta sig till avläggen för att hämta det som är avverkat.

  – Nu börjar det bli riktigt besvärligt. Det är stökigt att hålla igång flödena, säger Gunnar Björkholm, produktionschef på Mellanskog.

  – Vädret har gjort att vi tvingats bromsa in. Många entreprenörer har därför passat på att vara lite lediga nu under helgerna. Men blir det vinter så smäller det till.

  Han vill dock inte gå in i detalj om hur besvärligt det är.

  – Jag vill inte säga några siffror. Men problemen är större än normalt.

  Mer kontroll för Södra och SCA

  På Södra är läget under kontroll. Det kom en hel del regn i slutet av 2019 men de senaste veckorna har det varit uppehållsväder.

  – Visst är det lite pyssel med att hitta avverkningar där marken och vägarna har tillräcklig bärighet, men det är ingen panik, säger Henrik Holmberg, skötsel- och entreprenörsutvecklare.

  – Vi har lite dåligt när det gäller lagret av lövmassa vid väg. Men annars ser det normalt ut.

  För SCA, som har sin verksamhet från Hälsingland och uppåt i Sverige, är det inga problem med dålig bärighet. Men regnet som kom i nyårshelgen orsakade blixthalka vilket tvingade skogsbolaget att sanda ett antal skogsbilvägar för att transporterna skulle flyta på.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen