Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 10 december 2020

  Regeringen ger förare andrum under pandemin

  Sverige har tröttnat på att vänta på EU – regeringen vill på egen hand skjuta upp kravet på att yrkesförare förnyar sitt kompetensbevis under pandemin.

  Om förslaget bli verklighet kan tusentals yrkesförare fortsätta jobba.

   Tomas Eneroth säger att det finns starkt stöd i riksdagen för att förlänga giltighetstiden för yrkeskompetensbevisen.
  Tomas Eneroth säger att det finns starkt stöd i riksdagen för att förlänga giltighetstiden för yrkeskompetensbevisen. FOTO: Mostphotos

  Den senaste skärpningen av coronarestriktionerna har lett till inställda utbildningar för yrkesförare som måste förnya sitt yrkeskompetensbevis (YKB) vart femte år.

  – Det handlar om att enskilda chaufförer i dag inte kan hjälpa till med transporter, utan får avstå från att köra på grund av att de inte har fått förnyat YKB. Vi behöver ha ett fungerande transportsystem, och skulle det här dessutom bli långvarigt kan det komma att få konsekvenser på sikt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

  ”Inte tid att vänta”

  Som ATL tidigare har berättat har regeringen lyft frågan till EU-kommissionen. Enligt Tomas Eneroth väntar man sig ett gemensamt förslag för unionens länder i närtid.

  – Nu när vi stänger ner har vi förväntat oss att EU också ska förlänga dispenserna. Det har vi ännu inte fått besked om, säger Eneroth.

  – Jag har inte tid att vänta, det här är viktiga besked för enskilda chaufförer att få reda på.

   Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) (arkivbild).
  Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) (arkivbild). FOTO: Hussein El-Alawi/Sydsvenskan/TT

  Förslaget som nu går ut på remiss ska endast gälla för svenska chaufförer, eftersom Sverige inte har möjlighet att göra undantag för andra länders chaufförer, enligt Regeringskansliet.

  Planen: Klart i januari

  Tomas Eneroth säger att det finns starkt stöd i riksdagen för att förlänga giltighetstiden för yrkeskompetensbevisen.

  – Men jag tror samtidigt att majoriteten av partierna också ser att det mest önskvärda är att vi hittar ett EU-gemensamt regelverk. Det är min och regeringens tydliga ambition, säger Eneroth.

  Förslaget går nu ut på remiss. Regeringens utgångspunkt är att lagen ska träda i kraft den 1 februari och gälla fram till den 1 augusti nästa år.

  Fakta: Förslaget i korthet

  Regeringen föreslår att yrkesförares yrkeskompetensbevis som skulle ha löpt ut under perioden den 1 februari–31 juli ska förlängas med sex månader.

  Förare med yrkeskompetensbevis som löper ut under perioden den 1 november–31 januari undantas från kravet om giltigt yrkeskompetensbevis under sex månader.

  Hela utbildningen ska kunna ske på distans fram till den 1 augusti.

  Remisstiden sträcker sig fram till nyår.

  Källa: Regeringskansliet

  Läs mer: Vill förlänga giltighetstiden för YKB: ”Brådskande”Läs också: YKB drabbas av restriktioner – kurser ställs in

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen