Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 8 december 2018

  Nytt samarbete för storskalig produktion av biodrivmedel

  Preem och det norska företaget Biozin AS har inlett ett samarbete för att producera biodrivmedel av restprodukter från skogs- och träindustrin.

   Preem kommer att utöka sin produktion av biodrivmedel med en ny anläggning vid sitt raffinaderi i Göteborg.
  Preem kommer att utöka sin produktion av biodrivmedel med en ny anläggning vid sitt raffinaderi i Göteborg. FOTO: Mostphotos/Preem

  I och med samarbetet kommer företagen att bygga en produktionsanläggning i Jordøya i Åmil kommun i Norge. Anläggningen kommer producera biozin, en hållbar bioråolja, som sedan kan skickas till raffinering på Preems raffinaderier i Lysekil och Göteborg. Där den sen kan göras till förnybart innehåll i drivmedel. Tanken är att den nya produktionsanläggningen för bioråoljan ska vara i drift år 2022.

  Totalt beräknas projektet vara värt cirka tre och en halv miljard norska kronor.

  Ny anläggning i Göteborg

  Preem planerar även en ny anläggning vid raffinaderiet i Göteborg och tanken är att den nya delen kommer kunna producera cirka en miljon kubikmeter förnybar diesel och förnybart flygbränsle per år.

  Den nya anläggningen beräknas vara färdigställd tidigast i slutet av 2023.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen