Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 13 december 2018

  Svårbevisat att stulen diesel säljs vidare

  Ny statistik från polisen visar att antalet anmälda dieselstölder från fordon har ökat under 2018. Men polisen har svårt att bevisa att diesel som säljs vidare är stulen.

   Efter flera år i rad med sjunkande anmälningar av dieselstölder från fordon har anmälningarna ökat med drygt 200 under 2018
  Efter flera år i rad med sjunkande anmälningar av dieselstölder från fordon har anmälningarna ökat med drygt 200 under 2018 FOTO: Mostphotos

  Förra hösten kunde ATL rapportera att många dieselstölder inte anmäls då många inte tror att brotten kommer att lösas. Nya siffror från polisen som ATL fått ta del av visar nu på ett trendbrott.

  Efter flera år i rad med sjunkande anmälningar av dieselstölder från fordon har anmälningarna ökat med drygt 200 under 2018. Om det beror på att fler anmäler eller om det varit fler brott har polisen svårt att svara på.

  – Jag tror inte att man är mer anmälningsbelägen i år än vad man var förra året, men det är väldigt svårt att svara på. Det är ett trendbrott och det är fler dieselstölder, men vi tror det hänger ihop med internationella ligor som stjäl flera olika saker från fordon – inklusive diesel, säger Marcus Lindh på polisens nationella trafiksäkerhetsgrupp.

  Svårt att bevisa

  Totalt har 3 381 anmälningar gjorts om stöld av diesel från fordon mellan perioden januari till november. Enligt polisen är det olika vad exakt den stulna dieseln används till.

  – Det vi kan se från dem som vi lyckats gripa är att de vill ha dieseln för egen vinning, men med de större dieselstölderna misstänker vi att det kan röra sig om att de förser en större fordonsflotta eller att de säljer vidare, säger Marcus Lindh.

  Polisen har i nuläget svårt att bevisa och spåra diesel som säljs vidare, dels för att väldigt lite diesel har DNA-märkning och kan spåras bakåt.

  – Det blir alltid svårare ju fler led det finns i ett brott. I ett sådant här fall blir det ju både stöld och häleri i och med att de säljer vidare. Där kan det vara svårt att bevisa att dieseln som säljs faktiskt är stulen och att den går att länka ihop med ett tidigare stöldärende, säger Marcus Lindh.

   Stor del av den stulna dieseln säljs vidare till fordonsflottor eller förs utomlands. Men polisen har svårt att bevisa att den dieseln som säljs vidare är stulen.
  Stor del av den stulna dieseln säljs vidare till fordonsflottor eller förs utomlands. Men polisen har svårt att bevisa att den dieseln som säljs vidare är stulen. FOTO: Mostphotos

  Riktade insatser

  I nuläget har polisen problem med att många dieselstölder nedprioriteras då personal behövs på grövre brottsärenden. Men polisen har vid flera tillfällen under året gjort riktade insatser i orter eller områden där dieselstölderna varit många i rad.

  – Den största utmaningen vi har är att hitta förövarna snabbt. Det är ofta så att vi hittar dem i ett senare skede och då är bevisningen mycket svårare, framför allt när det gäller stulen diesel som säljs vidare. Det bästa är om vi lyckas ta dem på bar gärning, säger Marcus Lindh.

  Insatser mot internationella ligor

  Polisens nationella trafiksäkerhetsgrupp misstänker att många av dieselstölderna begås av internationella ligor som stjäl från byggarbetsplatser och åkerier. I februari i år fick Polisen, Tullverket och Kustbevakningen i uppdrag av regeringen att förstärka bekämpningen av internationella ligor. I början av 2019 ska en delredovisning göras om vad de nya krafttagen har lett till.

  Marcus Lindh understryker att varje enskild anmälan kan hjälpa polisen enormt.

  – Det är svårt att lösa ett enskilt brott, men om man få flera anmälningar kan man börja kartlägga och koppla samman händelserna. Det kan göra att man hittar olika mönster som gör att vi kan få tag på tjuvarna. Så även om det kan kännas hopplöst är det verkligen viktigt och uppskattat att man anmäler alla stölder.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen