Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 16 maj 2017

  Peab tog kontrakt för miljard

  Peab knep kontrakt för över en miljard kronor i Trafikverkets upphandling 2017. Företaget vann fem nya områden, behöll fyra och förlorade bara ett driftområde. Se ATLs stora kartläggning över upphandlingar av snöröjningskontrakt.

   Peab plöjer sig fram bland konkurrenterna. NCC och Skanska har svårt att hänga med i snösvängarna.
  Peab plöjer sig fram bland konkurrenterna. NCC och Skanska har svårt att hänga med i snösvängarna. FOTO: Mostphotos

  Det verkar som Peab gått på offensiv på bred front under årets upphandling och bjudit aggressivt på det mesta. Peab hade exempelvis ingen verksamhet norr om Strömsund i Jämtland men i år tog man hux flux Gällivare i Norrbotten från NCC.

  Peab tog också Södra Gotland från den lokale entreprenören Nybergs Entreprenad. I och med att Peab inte har någon verksamhet runt omkring dessa två områden lär företaget få bygga upp den från grunden.

  Peab tog även Tingsryd, Göteborg och Sollefteå som ligger i direkt anslutning till områden som företaget redan kontrollerar.

  24 av 115 områden

  Från och med i höst har Peab därmed 24 driftområden av landets totala 115 områden.

  Förloraren är NCC som tappade fem områden och erövrade bara ett. NCC har haft de tre nordligaste: Kiruna, Gällivare och Jokkmokk men förlorade både Gällivare och Jokkmokk. Nu är det istället tre olika operatörer som sköter snöröjningen längst i norr.

  NCC förlorade också Nyköping som gick till giganten inom branschen, Svevia. Förra året förlorade NCC Arboga till samma konkurrent.

  Femtontal sammanhängande driftområden

  Svevia tog dessutom Södra Roslagen och behöll Västerås i år vilket betyder att Svevia nu har ett femtontal sammanhängande driftområden runt Mälardalen.

  De fyra bolagen strävar efter att kontrollera hela regioner med de stordriftsfördelar det ger.

  De senaste åren har Skanskas kontrakt i stort sett halverats och nu har företaget bara sex områden kvar. Bland annat förlorade man Göinge och Skellefteå Norra förra året. I år tog man dock revansch och tog ett område, Norra Skaraborg, från Svevia.

  Men både NCC och Skanska tappar över tid.

  Kontrakten skiftar hand den 1 september och gäller i fyra år.

  Fakta

  Trafikverkets kostnader för drift och underhåll av det statliga vägnätet är cirka 9 miljarder kronor per år. Hälften är kostnader för underhåll av beläggningar, en fjärdedel vinterväghållning och den återstående fjärdedelen övriga åtgärder som renhållning, skötsel av rastplatser och belysning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen