Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 juni 2017

  Oro för torka pressar upp vetepriset

  Oro för torka i både USA och Europa gör att vetepriserna nu stiger på de internationella spannmålsbörserna.

   Oro för torka pressar upp vetepriset.
  Oro för torka pressar upp vetepriset. FOTO: Ann Lindén

  Torra väderleksförhållanden i vårvetebältet i USA fick vetepriserna på börserna att stiga förra veckan. På måndagen fortsatte priset på euronextbörsen i Paris att gå upp med hela 4 euro och slutade på 177, 50 euro per ton (1729 kr/ ton) på septemberterminen. I dag fortsatte priserna uppåt inledningsvis men föll sedan tillbaka.

  Enligt uppgifter från flera internationella marknadsbevakare handlar det om oro för att den varma och torra väderleken i nordvästra Europa ska påverka veteskörden negativt.

  Sänkte prognosen

  Prisuppgången på Chicagobörsen har också tagit ny fart på grund av att USA:s jordbruksdepartement, tvärtemot vad marknaden förväntade sig, sänkte prognosen ytterligare för hur stor andel av vårvetet som fortfarande är i bra skick, från 45 till 41 procent.

  Börsuppgången har till viss del smittat av sig på den fysiska marknaden vilket gett något högre priser till svenska lantbrukare.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen