Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 31 januari 2018

  Ökat sug efter Volvos lastbilar

  Volvo sålde 30 procent fler lastbilar under de tre sista månaderna 2017 jämfört med året innan.

  STOCKHOLM (Direkt) Lastbilskoncernen Volvos nettoorderingång på lastbilar, exklusive samriskbolag, uppgick under det fjärde kvartalet till 69 697 enheter, en uppgång med 29 procent från 53 950 fordon motsvarande period 2016.

  Det framgår av delårsrapporten.

  Siffran var samtidigt bättre än analytikernas snittförväntningar. Enligt SME Direkts prognossammanställning låg förväntningarna på en orderingång på 61 772 lastbilar under kvartalet.

  Rörelseresultat blev 7 334 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017. Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 7 393 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

  Rörelsemarginalen blev 8,0 procent för kvartalet. Väntat var en marginal på 8,3 procent.

  Försäljningen uppgick till 91.7 miljarder kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 88,9 miljarder kronor.

  Volvo höjer i rapporten för det fjärde kvartalet sina prognoser för marknaderna för anläggningsmaskiner i Europa, Nordamerika och Kina under 2018.

  För VCE-marknaderna i Europa och Nordamerika spås nu en utveckling i häradet 0 till +10 procent, upp från -5 till +5 procent som det lät i rapporten för det tredje kvartalet i båda fallen.

  Volvo tror nu att kinesiska VCE-marknaden stiger med 10 till 20 procent under 2018, en uppjustering från tidigare +5 till +15 procent.

  Volvos orderingång i lastbilssegmentet steg med 18 procent i det fjärde kvartalet och bolagets vd Martin Lundstedt förutser att den höga efterfrågan fortsätter sätta spår i leveranskedjan.

  ”Med den höga orderingången kommer vi ha en fortsatt ansträngd leverantörskedja”, skriver han om lastbilssegmetet där den justerade rörelsemarginalen uppgick till 9,5 procent, något högre än förväntat.

  ”Under 2018 kommer vi fortsätta att fokusera på att förbättra effektiviteten i hela koncernen och värdekedjan samt på att hantera introduktionen och upptaktningen i tillverkningen av de nya lastbilarna i Nordamerika”, skriver Martin Lundstedt vidare.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen