Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 14 september 2017

  Nytt specialdäck för suvar

  Nokian Tyres har tagit fram världens första vinterdäck med två olika sorters dubbar. Samt några specialdäck för tunga suvar och pickuper.

   Nokian LT2 är byggt för tyngre uppdrag med suvar.
  Bild 1/2 Nokian LT2 är byggt för tyngre uppdrag med suvar.
   Hakkapeliitta 9 har två olika sorters dubbar för att ge bättre grepp även i sidled.
  Bild 2/2 Hakkapeliitta 9 har två olika sorters dubbar för att ge bättre grepp även i sidled. FOTO: Nokian Tyres

  Hakkapeliitta 9 är enligt Nokian världens första vinterdäck med två olika typer av dubbar. På däckets skuldror sitter dubbar som ska ge bättre sidogrepp vid kurvtagning och filbyten. Dubbarna har alltså förstärkts för rörelser i sidled.

  Olika dubbar

  I mitten av däckets slitbana finns ett annat dubb som skapar stabilitet vid acceleration och inbromsning. De är också sneda i toppen för att ge bättre grepp på hård is.

  Konceptet har utvecklats fram under fyra år och ersätter Hakkapeliitta 8.

  Företaget har även tagit fram ett däck för tunga suvar och 4×4-pickuper som utför arbete, Hakkapeliitta LT2. Bland annat har mängden stål i däcket ökats med 60 procent jämfört med personbilsdäck, skriver företaget i ett pressmeddelande. Däcksidorna har också gjorts mer tåliga mot skärskador och stötar. De kommer att marknadsföras främst i Ryssland, norra Europa och Nordamerika.

  LÄS MER: Indisk eltraktor ska erövra världenLÄS OCKSÅ: Lanserar vagn med bandställPREMIUM: Valutan slår mot enskilda skogsägare

  Relaterade artiklar

  Till toppen