Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 20 september 2020

  Nytt på elfronten från Scania och VW

  Scania lanserar nu sin första helelektriska lastbil samt en ny laddhybrid. Volkswagen kommer med två nya eldrivna transportbilar.

  Scanias nya helelektrisk lastbil finns med antingen fem batterier på totalt 165 kWh som ska ge en räckvidd på omkring 13 mil eller med nio batterier med en total kapacitet på 300 kWh för en räckvidd på omkring 25 mil. Motoreffekten ska enligt tillverkaren ligga på 230 kW och lastbilen har två växlar för att ge högre effekt över ett större hastighetsregister.

   Scania lanserar dels en helelektrisk lastbil i två versioner samt en ny laddhybrid.
  Scania lanserar dels en helelektrisk lastbil i två versioner samt en ny laddhybrid. FOTO: Scania

  Versionen med fem batterier laddas på 55 minuter och versionen med nio batterier på omkring 100 minuter.

  – Vi är övertygande om att framåtriktade kunder kommer att vara mycket intresserade av att gå i spetsen för elektrifiering genom att redan nu ta de första stegen för att framtidssäkra sina flottor, säger Anders Lampinen, utvecklingschef på Scania i ett pressmeddelande.

  Ny laddhybrid

  – För åkerier med stora flottor är detta ett tillfälle att skaffa erfarenhet inom området. Samtidigt vet vi att stora transportköpare vill minska sina klimatavtryck.

  Scania har också lanserat en ny laddhybridlastbil. Den har en nio liters dieselmotor som ger mellan 280 och 360 hästkrafter samt en elektrisk 115 kW-motor. Den är placerad mellan dieselmotorn och växellådan. Batterikapaciteten är 90 kWh och dessutom tas även bromsenergin tillvara. Räckvidden vid ren eldrift ligger på omkring 6 mil.

  För stadstrafik

  Lastbilarna är tillgängliga med L- eller P-seriehytt, båda utformade för stadstrafik.

  Dagab som sköter inköp och logistik åt matjätten Axfood har redan tecknat sig för ett antal av de nya lastbilarna, både helelektriska och hybridvarianten. De ska sättas in i trafik i Storstockholmsområdet.

  – Vi är fast beslutna att inom vår verksamhet uppnå fossilfria transporter och vi gör nu en gemensam satsning med Scania för att ta viktiga kliv mot det målet, säger Axfoods VD Klas Balkow i ett pressmeddelande.

  Nya elfordon från VW

  Men alla behöver inte en lastbil för sina transportbehov. Dessa siktar Volkswagen in sig på med sin nya eldrivna Caddy, Transporter och Crafter.

  Elversionen av Caddy har en elmotor på 83 kW och en räckvidd på 14 mil enligt tillverkaren.

   Volkswagen kommer med två helt nya eldrivna transportfordon, Caddy och Transporter. Crafter har funnits med eldrift sedan 2018.
  Volkswagen kommer med två helt nya eldrivna transportfordon, Caddy och Transporter. Crafter har funnits med eldrift sedan 2018. FOTO: Volkswagen

  Samma batteri på 37 kWh och samma elmotor har elversionen av Transporter. Lastkapaciteten är dock 250 kilo större, cirka 1 000 kilo vilket bland annat orsakar att maxhastigheten är något lägre enligt tillverkaren, cirka 120 kmh.

  Elversionen av Crafter har funnits på marknaden sedan 2018. Här har batteriet nu en kapacitet på 35,8 kWh och motorn en effekt på 100 kW.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen