Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 11 oktober 2017

  Nya däckkrav för tunga fordon

  Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill höja vinterdäckskraven på tunga fordon.

  Enligt förslaget ska alla tunga lastbilar, tunga bussar och personbilar klass två som väger över 3,5 ton ha vinterdäck på samtliga hjul men även på tillkopplade släp, skriver SVD.

  Sedan tidigare måste dessa fordon ha vinterdäck på de hjul som sitter monterade på drivaxeln.

  LÄS OCKSÅ: Lots fördubblar fordonsflottan

  Utgångspunkten för förslaget är att förbättra trafiksäkerheten, enligt Tomas Eneroth. Men förslaget har redan ifrågasatts och i den statliga utredningen som Transportstyrelsen har gjort skriver myndigheten att det inte finns tydliga belägg för att förslaget skulle leda till en förbättrad trafiksäkerhet. Dessutom påpekar myndigheten att en regeländring skulle medföra kostsamma åtgärder för näringslivet och dessutom ökat trafikbuller.

  Flera branschorganisationer är också kritiska.

  – Håller vägfriktionen inte måttet spelar det ingen roll om man har vinterdäck på alla hjul. Vi ser det inte som en forskningsförankrad förbättring vad gäller olyckor, säger Erika Svanström, kommunikationschef vid Sveriges åkeriföretag, till SVD.

  PREMIUM: Gas framtiden för lastbilarLÄS OCKSÅ: Tankade med fel kort – polisanmäldLÄS OCKSÅ: Så kan jordbrukstraktorn bli skördare

  Relaterade artiklar

  Till toppen