Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 16 mars

  Ny GIS-lösning på gång för Sveaskog

  Nästa år ska Sveaskogs skördare och skotare få avverkningsdirektiv och annan viktig information direkt via nätet när det nuvarande GIS-systemet har bytts ut.

   Det kommer att ta omkring ett halvår att uppgradera GIS-mjukvaran i Sveaskogs omkring 600 maskiner.
  Det kommer att ta omkring ett halvår att uppgradera GIS-mjukvaran i Sveaskogs omkring 600 maskiner. FOTO: Mostphotos

  I 19 år har Sveaskogs maskinförare lutat sig mot GIS-lösningen PStyr för att ha koll avverkningsområdet och var det till exempel kan finnas kultur- och andra naturvärden. Men nu är det dags att byta ut tekniken.

  – Främsta anledningen är att det systemet inte är uppkopplat. Så all informationsöverföring har skett med till exempel USB-stickor, säger Jörgen Wärngård, systemutvecklare på Triona och en av de som håller på att utveckla det nya systemet.

  Det nya systemet ska också göra det möjligt att överföra information inom ett maskinlag.

  600 maskiner

  Om ungefär ett år är planen att det nya systemet ska successivt ska tas i drift av de omkring 600 skotare och skördare som är knutna till Sveaskog. Antingen handlar det om bolagets egna maskiner eller entreprenörer som jobbar förhållandevis regelbundet med det.

  – Utrullningen kommer nog att ta ett halvår, säger Jörgen Wärngård.

  I princip handlar det om att ny mjukvara ska implementeras. Men det kan bli problem hos vissa äldre maskiner med en dator som använder äldre Windowsprogram.

  – Det är Windows XP som är brytpunkten. Men det går att lösa med en extra platta som vi monterar i hytten, säger Jörgen Wärngård.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen