Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 11 november 2017

  Ny GD till Lantmäteriet ska lösa problemen

  Lantmäteriet ska få ny generaldirektör med uppdrag att öka takten i förändringsarbetet. Samtidigt menar bostadsminister Peter Eriksson (mp) att landsbygdens behov får tåla att vara nedprioriterade i tider av stor bostadsbrist.

   Bostadsminister Peter Eriksson (mp) är engagerad i arbetet för att effektivisera Lantmäteriet. Och en ny lantmäteriutbildning ska starta i Uppsala 2018 för att lösa bristen. Men mer pengar till myndigheten blir det inte.
  Bostadsminister Peter Eriksson (mp) är engagerad i arbetet för att effektivisera Lantmäteriet. Och en ny lantmäteriutbildning ska starta i Uppsala 2018 för att lösa bristen. Men mer pengar till myndigheten blir det inte.

  – Vi har bytt ut en stor del av styrelsen och håller på med rekryteringen av en ny generaldirektör till Lantmäteriet. Det ska vara löst inom kort, säger Peter Eriksson, bostadsminister på Näringsdepartementet, när ATL får tag på honom per telefon. Schemat är fullpackat för en bostadsminister i Sverige idag.

  – Lantmäteriets problem har funnits ganska länge men har accelererat nu när vi fått igång ett omfattande byggande, säger Peter Eriksson.

  Varför har inte Lantmäteriets budget ökat i takt med bostadsbyggandet?

  – Vår bedömning är att det i grunden inte är ett ekonomiproblem. Det handlar om kompetens i första hand, bristen på folk. Samt hur man organiserar verksamheten effektivare, säger han.

  Därför finns det nu 14 miljoner kronor i höstbudgeten till en ny lantmäteriutbildning vid Uppsala universitet till 2018. Det är en del av en satsning på 112 miljoner fram till 2023 som även omfattar utbildning i samhällsplanering och byggteknik.

  Den nya generaldirektören ska tillträda den 1 januari 2018. Vem det är har inte tillkännagivits ännu. Chefen för Fastighetsbildning på Lantmäteriet ersattes nyligen med Linda Edgren, en person med ett långt förflutet inom den privata byggbranschen, senast som divisionschef för Projektledning Sverige på Ramböll.

  Oeffektivt

  Peter Eriksson beställde i januari en utredning av Statskontoret som skulle granska Lantmäteriet. Den blev färdig för någon vecka sedan.

  – Inte oväntat kom Statskontoret fram till att den dubbla organisationen med ett centralt Lantmäteri och 39 kommunala Lantmäterimyndigheter inte är ett effektivt sätt att bedriva verksamheten på.

  Tänker ni strypa möjligheten att ha kommunala lantmäterier?

  – Ska vi fortsätta att ha både statlig och kommunala organisationer så måste styrningen bli starkare av båda, även av den statliga verksamheten där det funnits en del brister, enligt Statskontoret. Och det tror jag de har rätt i, säger Peter Eriksson.

  Landsbygden lågprioriterad

  När bostadsbyggande och infrastruktur prioriteras i departementets regleringsbrev till Lantmäteriet hamnar landsbygdens fastighetsbildningar ofta sist i kön, vilket är ett brott mot likabehandlingsprincipen.

  Kan man verkligen göra så?

  – Enligt Statskontoret har prioriteringen ofta i praktiken varit ”den som skriker högst”. Nu har vi en väldigt stor bostadsbrist och kommunerna försöker få igång byggandet. Det är så pass akut att det är rimligt att det är viktigare att få ner handläggningstiderna på det området. Att få en bostad är en grundläggande fråga, säger Peter Eriksson som var kommunalråd i Kalix innan han kallades till Näringsdepartementet för att ta över efter Mehmet Kaplan våren 2016.

  Är du personligt engagerad i Lantmäteriets problem?

  – Det är en av de största myndigheterna som jag ansvarar för. Och den har en central funktion. Så jag tycker att det är väldigt viktigt att det funkar.

  40-veckorsmålet nås inte

  Statskontoret bedömer i sin utredning av Lantmäteriet att målet om 40 veckors handläggningstid inte uppnås till den 1 juli 2018 utan att det lär dröja till slutet av 2019, då de drygt 30 åtgärder som de redovisade till regeringen i maj börjar bita.

  Det statliga Lantmäteriet och de 39 kommunala Lantmäterimyndigheterna utför tillsammans närmare 20 000 förrättningar varje år. Lantmäteriet ansvarar för drygt 70 procent av dessa. Under 2016 hade de båda totalt 885 miljoner kronor i intäkter från förrättningarna.

  LÄS OCKSÅ: Erlandsson hoppas på riksdagsplatsLÄS OCKSÅ: Sveriges största skogsägare – hela listan härLÄS OCKSÅ: Bolag med skog i tre län till salu

  Relaterade artiklar

  Till toppen