Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 28 januari

  Nu är marginalen målet för SD Entreprenad

  Strängnäs.

  Stora uppdrag och leveranser med hög kvalitet har gett SD Entreprenad stadig och rejäl omsättningstillväxt senaste åren. Men nu har vd Sebastian Didriksson andra mål.

   Stora uppdrag åt NCC, Skanska och Trafikverket till exempel ger en stabilitet. Men Sebastian Didriksson hoppas på fler mindre jobb som har högre marginaler.
  Stora uppdrag åt NCC, Skanska och Trafikverket till exempel ger en stabilitet. Men Sebastian Didriksson hoppas på fler mindre jobb som har högre marginaler. FOTO: Mikael Marklund

  Det började med att Sebastian Didriksson såg behovet av en profilskopa. Då var han anställd som grävmaskinist och höll på med skogsdikning. Men när chefen sa nej blev det droppen.

  – Det skulle ha ökat produktiviteten rejält. Men när jag fick veta att det inte var aktuellt kände jag att det var dags att dra i gång något eget.

  2009 såg bolaget dagens ljus. Då var det bara han. Nu finns det 12 anställda och omsättningen har stigit stadigt fram till det senaste verksamhetsåret, då den sjönk från 29 miljoner kronor till 23,5 miljoner kronor. Även resultatet sjönk, 6,4 miljoner kronor till 1,9 miljoner kronor.

  Enligt Sebastian Didriksson är dippen dock en engångshändelse, som främst beror på fjolårets vinterväder. Flera stora uppdrag gick på sparlåga, men samtidigt snöade det inte tillräckligt för att kompensera med snöröjning.

  – Trots det valde jag att behålla hela personalen förra vintern, vilket blev kostsamt och det lider vi av fortfarande. Så jag hoppas på en riktigt mild vinter den här säsongen så att inga uppdrag påverkas. Eller att det blir riktigt besvärligt så det blir väldigt mycket snöröjning.

  Skälen bakom framgångarna är kvalitetstänk, ambitionen att alltid ha kundens önskemål i fokus och en rejäl portion problemlösningsinställning, menar Sebastian Didriksson:

  – Jag brukar säga att säg vad ni vill ha gjort, inte hur det ska lösas. Utan lämna utförandet till oss.

   Sebastian Didriksson har för dagen lånat in sig i en kompis verkstad för lite servicejobb på en av hans tre hjulgrävare.
  Sebastian Didriksson har för dagen lånat in sig i en kompis verkstad för lite servicejobb på en av hans tre hjulgrävare. FOTO: Mikael Marklund

  LÄS OCKSÅ: Entreprenören som helst vill vara bonde

  Ett antal stora uppdrag på Förbifart Stockholm och Mälarbanan är basen i verksamheten. Men sedan ett större projekt avslutades för drygt ett år sedan har bolaget ägnat mer kraft åt mindre anläggningsuppdrag. Det är också den typen av jobb som företaget ska försöka ägna sig mer åt i framtiden.

  – De stora uppdragen åt NCC, Skanska och Trafikverket till exempel ger en stabilitet. Men på jobb som husgrunder och avloppsprojekt kan marginalen ligga på 12 till uppemot 28 procent beroende på.

  För nu tror Sebastian Didriksson inte på att omsättningen kan växa så mycket mer. Nu är målet att få upp marginalen.

  – Helst ska den ligga på närmare 20 procent. Då tjänar man inte brottsligt mycket men klarar ändå av att investera i både maskiner och personal.

  När är ni där?

  – Inom en treårsperiod ska vi vara där. Helt klart.

  Han har försökt att hålla igen på inköpen av maskiner. Men det har gått så där.

  – 2018 skulle vi inte köpa något. Men ändå handlade vi maskiner för över 7 miljoner. Förra året skulle det absolut inte bli något. Men lik förbannat stod det en ny grävmaskin här förra våren.

   Lite spill blir det alltid vid ett filterbyte.
  Lite spill blir det alltid vid ett filterbyte. FOTO: Mikael Marklund

  Nu är det vinter och lågsäsong i anläggningsbranschen. På SD Entreprenad är det lika med utbildningsdags.

  – De får gå motorsågsutbildning, avloppscertifiering, certifikat för heta jobb eller bara träna olika moment på gårdsplanen.

  Att gå ner i pris för att hålla hjulen rullande är inte aktuellt.

  – Aldrig! Prissänkningar är inte på banan bara för att det är sämre om jobb. För det går inte att göra en prisuppgång sedan när det är mycket jobb.

  SD Entreprenad i siffror

  2018/2019 2017/2018 2016/2017

  Nettoomsättning (tusen kronor) 23 193 28 504 16 696

  Rörelseresultat EBITDA (tusen kronor) 1 863 6 374 2 439

  Marginal (procent) 8 22,4 14,6

  Källa: Alla bolag

  SD Entreprenads maskinpark

  3 hjulgrävare

  5 bandgrävare

  2 hjullastare

  2 lastbilar

  1 bandschaktare

  1 väghyvel

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen