Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 27 september 2019

  Nästan hundra år av maskinprovningar nu sökbart

  Svensk Maskinprovning, SMP, har digitaliserat sin stora samling av rapporter över maskinprovningar som genomfördes mellan åren 1898 till och med 1995.

   Dessa rapporter finns nu tillgängligt digitalt för allmänheten. Över 5 000 maskiner och redskap testades vid Statens maskinprovningars anläggningar.
  Dessa rapporter finns nu tillgängligt digitalt för allmänheten. Över 5 000 maskiner och redskap testades vid Statens maskinprovningars anläggningar. FOTO: SMP

  Med början 1898 testade Statens Maskinprovningar allt ifrån lant- och skogsbruksmaskiner till handredskap. Men 1995 fick arbetet ett slut – testerna var inget som staten skulle betala för, menade man. 1996 ombildades Statens Maskinprovningar till SMP Svensk Maskinprovning AB. Sedan 2016 är SMP med i RISE (Research Institutes of Sweden) och nu har alla rapporter från tiden då de var Statens Maskinprovningar gjorts tillgängliga digitalt för allmänheten.

  – Det var många statligt ägda testorgan som lades ner under 80- och 90-talet. Samma sak skedde i Finland och Norge. Det finns enormt mycket rapporter och är man intresserad av SMP så rekommenderar jag vår rapport nummer 3434, vår näst sista rapport, för den beskriver vår verksamhet och är lite av ett slutord, säger Bengt Zetterström på Svensk Maskinprovning.

   Testet av Volvo BM 425 kom med i rapport 1409.
  Testet av Volvo BM 425 kom med i rapport 1409. FOTO: SMP

  Över 5 000 maskiner och redskap provades vid Statens Maskinprovningars anläggningar som låg i Alnarp, Ultuna och Röbäcksdalen utanför Umeå. Totalt finns 3 435 publikationer och drygt 3 800 enskilda provningar, sammanlagt 37 000 sidor för den som vill läsa allt.

  – Det är intressant att läsa rapporterna för den speglar ju utvecklingen i samhället. I början är det mycket hästredskap och verktyg man har i handen. Ju längre man kommer desto mer teknik och motordrift blir det. Efter ett tag blir sågmaskiner och skogsmaskiner vanliga så det är en häftig utveckling att följa, säger Bengt Zetterström.

   Amerikanska John Deeres traktorer återfinns i flera rapporter.
  Amerikanska John Deeres traktorer återfinns i flera rapporter. FOTO: SMP

  Har du något lästips?

  – Det finns massor av intressanta rapporter, bland annat kan man följa en sorts historia om Sveriges mjölkverksamhet. Under tidigt 1900-tal var tanken att bönderna skulle ha hand om hela produktionen, även mejeridelen. I rapporterna finns det flera tester av mjölkutrustning och andra saker däromkring, säger Bengt Zetterström.

   Även skördetröskor testades, här är en rapport från 1984 på en New Holland.
  Även skördetröskor testades, här är en rapport från 1984 på en New Holland. FOTO: SMP

  För den som vill veta mer om traktorer från förr finns de flesta stora att hitta i arkivet som till exempel John Deere och Volvo BM. Men förutom teknik så finns det även tester av till exempel kemikalier.

  – Under 30 och 40 talet började man med gifter inom lantbruket och det var mycket lättare regler då så det är intressant att läsa, säger Bengt Zetterström.

   I varje rapport finns information om de olika redskapen och maskinerna. Här är en Mc Cormick från 1930.
  I varje rapport finns information om de olika redskapen och maskinerna. Här är en Mc Cormick från 1930. FOTO: SMP

  Tidigare har alltså rapporterna funnits i tryckt form men nu finns allt digitalt och på nätet för allmänheten.

  Klicka här för att komma till arkivet

  LÄS OCKSÅ: Upptäcks ATL:s databas med över 3 000 traktorer

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen