Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 17 januari

  Nu finns Volvos storgrävare även i Sverige

  Volvos största grävmaskin har tidigare bara funnits på marknaderna i Afrika och Mellanöstern. Men nu går 90-tonsgrävaren att köpa även i Sverige.

  Volvos bandgrävare EC950F är utrustad med ett elektroniskt styrt hydraulsystem med fem lägen för att optimera flöde och tryck. Föraren kan välja mellan I (tomgång), F (fint), G (allmänt), H (tungt) och P (maximal kraft). Maskinen har även en prioritetsventil för bomsvängningen.

   Volvos största grävmaskin, EC950F, har en lyftkapacitet på upp till 34 ton.
  Volvos största grävmaskin, EC950F, har en lyftkapacitet på upp till 34 ton. FOTO: Volvo

  Redskapssystemet har möjlighet att spara inställningar för upp till 20 olika redskap. Steg V-motorn utvecklar 603 hästkrafter redan vid 1650 varv/minut.

  Volvo har jobbat med att öka såväl bekvämligheten som säkerheten. Som tillval finns FOG (Falling Object Guard) och FOPS (Falling Object Protective Structure) för att ytterligare öka tryggheten. Maskinen kan även utrustas med bakåt- och sidokameror, eller Volvo Smart View som ger 360 graders sikt.

   Redskapssystemet kan spara inställningar för upp till 20 olika redskap.
  Redskapssystemet kan spara inställningar för upp till 20 olika redskap. FOTO: Volvo

  För att maskinen inte ska stå stilla i onödan har Volvo förstärkt bom, skaft och bukskydd. Dessutom finns ett heltäckande urspårningsskydd som tillval. Viktiga underhållspunkter ska också, enligt leverantören, vara enkelt åtkomliga via luckor och tillgängliga gångbryggor.

  Med Care Track går det att ha maskinövervakning i realtid och dygnet runt för att i tid göra förebyggande underhållsåtgärder.

  Grävaren uppges kunna lasta Volvos största dumper, A60H, som har en korg som rymmer 33,6 kubikmeter med bara fyra skopor där varje arbetscykel sägs ta mellan 20 till 25 sekunder.

   EC950F uppges kunna lasta Volvos största dumper på mindre än två minuter.
  EC950F uppges kunna lasta Volvos största dumper på mindre än två minuter. FOTO: Volvo

  Fakta EC950F

  Vikt: 91 275 – 94 810 kg

  Motor: Volvo D16J

  Bruttoeffekt: 449 kW

  Skopvolym: 3,9 – 7 m3

  Lyftkapacitet: 34,9 ton

  Max räckvidd: 12,3 m

  Max grävdjup: 7,1 m

  Brytkraft: 424 kN

  Rivningskraft: 408 kN

  Bredd: 4,5 m

  Bakre svängradie: 4,7 m

  Bränsletank: 1 265 l

  Hydraulsystem: 890 l

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen